Jak dlouho využiji vozík za kolo?

Jak dlouho využijete dětský vozík za kolo?

Od kolika měsíců do kolika let dítěte je vozík za kolo využitelný?

 

Dětský vozík za kolo se dá využít řadu let. Nebojte, nemusíte v něm vozík svého malého cyklistu do doby než z něj vyroste. Určitě ho v jeho 3 letech přesedlejte na kolo. A co s vozíkem dále? K čemu Vám bude vozík sloužit pak? 

Naše rada: vozík neprodávejte ihned, jakmile pořídíte děťátku kolo.

Od jakého věku mohu vozit miminko ve vozíku za kolem?

Vozík s kvalitním odpružením a miminkovníkem můžete začít využívat cca 2 měsíce po narození Vašeho miminka. Sami jsme naše dšti vozili od cca 8 týdnů, kdy už drželi sami dobře hlavičku. Již jsme se za naši praxi setkali i se zákazníky, kteří poprvé na kolo vyrazili s miminkem ve věku několika dnů. Samozřejmě na krátkou chvíli a to opravdu s tím nejlepším odpružením. Bez něj určitě malinké děti nevozte.

Jaký vozík tedy pro nejmenší miminko doporučujeme?

Je to například tento vozík XLC Mono by Croozer s naším českým, certifikovaným odpružením DOGY - se zdvihem pružení až 12 cm. Na druhém místě doporučujeme švýcarský vozík LEGGERO Enso. Ten má zdvih pružení (též regulovatelné dle zátěže) až 75 mm.

Jak dlouho se do vozíku za kolo děťátko vejde?

Největší co se výšky týká, jsou vozíky LEGGERO. Výrovce udává, že jsou vozíky určeny až do 7 let věku. Soudě dle našeho syna, který měří 129 cm (za měsíc mu bude 7 let), má výrobce pravdu. Syn si ještě teď do vozíku pohodlně sedne, aniž by se hlavou opíral o kovovou konstrukci. U dětských vozíků XLC by CROOZER již hlavu opírá o kovový rám. Výškově se tedy vejde, ale pohodlné sezení to již není. Nicméně na kratší převoz jistě i tento vozík XLC by Croozer poslouží i v tomto vyšším věku. Zhruba stejně vysoké jsou například vozíky Thule Chariot a Croozer Kid.
Reálné využití vozíku, jakožto "vozíku za kolo" je samozřejmě kratší.
Děti jakmile dostanou své kolo, chtějí jezdit už jen na něm. Pokud se vydáte na delší vyjížďku, vezměte vozík s sebou, jako "záchranný vůz". Jakmile je malý cyklista si v něm může odpočinout a kolo snadno pomocí nějakého pásku upevníte na zad vozíku. Dle návodu to není dovoleno, ale sami máme ozkoušeno, vše fungovalo a vydrželo.

Tip: na uchycení nejmenšího dětského kola na řidítka vozíku jsme používali tyto pásky, tzv. "deaktivační popruhy". Na našem eshopu naleznete ZDE.

Co s vozíkem až z něj Vaše dítě odroste?

Využijete ho při nejmenším následujícími třemi způsoby:

1) Jako záchranný vůz pro nejmenší cyklisty i výletníky a vozík na převoz nezbytností pro rodinný výlet
Až bude Vaše dítko samo jezdit na kole, můžete využít vozík třemi způsoby. Jak jsme již zmínili v odstavci výše, v prvním počátku "cyklo výuky" můžete vozík být jakýmsi záchranným vozem. Nandáte si do něj svačinu, převlečení a další nezbytnosti, plus v něm občas Vašeho malého cyklistu svezete, až bude unavený. Vydáte-li se na delší pěší výlet, vezměte také vozík s sebou pro případ únavy, nebo pro "poobědový spánek".

2) Jako nákladní vozík za kolo pro Vaše rodinné cyklovýlety
Když budete mít jistotu, že Vás cyklista ujede vše sám, můžete z vozíku demontovat sedačku. Tím získáte nákladní vozík, který užijete např. na převoz věcí na pláž, na stan, spacáky.. a nebo v zimě jako nákladní kočár pro převoz lyží z hotelu ke sjezdovce.
Nelze ideálně přestavět všechny cyklovozíky. Nejideálnější je vozík LEGGERO Vento, které má jako jediné na trhu pevnou, plastovou, vysoce odolnou vanu.
Další vhodný vozík na využití jako nákladní vozík za kolo je XLC by CROOZER nebo Croozer Kid. Po demontáži sedačky má totiž rovnou podlahu, leč textilní.
U vozíku Leggero Enso sedačku vyndáte, ale rovná podlaha u něj nebude a bude Vám také možná překážet rám od sedačky. Podobně řešen je vozík Thule Chariot.

3) Přestavte ho na vozík za kolo pro psa
Spousty našich zákazníků využívá vozík na převoz pejska už v době, kdy mají malé děti. U malých plemen to není nemožné, do vozíku posadit oba. Dítě i psa. Až bude vozík uvolněn na dobro, opět stačí vyndat z vozíku sedačku a máte z dětského vozíku vozík za kolo pro psa. Stejně jak bylo psáno výše, nejde to u každého vozíku. Zde doporučíme už jen LEGGERO Vento pro jeho pevné a rovné dno a ideálně odpružený XLC by CROOZER.

Podrobnější článek o využívání vozíků pro pejsky ZDE.

Jak vidíte, vozík můžete využívat řadu let, až do jeho samotného skonání. Jelikož máme v nabídce jen ty nejlepší vozíky z celosvětové nabídky, žádné laciné, nefunkční "čínské šmejdy", vozík od nás si užijete opravdu dlouhá léta.

Přejeme mnoho spokojených cyklokilometrů!

Tým DOKOV - www.ODPRUŽENÍ.cz

4 možnosti využití vozíku za kolo

Zpět do obchodu