Vozík za kolo nebo sedačku na kolo?

Nevíte zda zakoupit vozík za kolo nebo cyklosedačku?


Pojďme si rozebrat několik faktů, které vám určitě pomohou se rozhodnout, co si pořídit.
Vozíky za kolo nebo cyklosedačku? 

Obsah:


1) Bezpečnost
2) Stabilita
3) Využití
4) Průjezdnost terénem
5) Zdravotní nezávadnost a pohodlí
6) Cena
7) Respekt řidičů a viditelnost
8) Prašnost
9) Skladnost
10) Naložení dítěte
11) Úložný prostor
12) Časové využití
13) Komfort sezení
14) Krádeže


1) BEZPEČNOST

Nejdůležitější bod celého článku. V první řadě by vás měla zajímat právě ta.
Než se pustíme do jednotlivých bodů, pojďme si představit situaci:


MOTORKA X AUTOMOBIL.

Auto vs. motocykl


Toto je asi to nejlepší přirovnání. 
Co myslíte, že je pro jezdce bezpečnější?

Bez debat zde rozhodně vyhrávají vozíky za kolo (přirovnávané k autu). Díky jejich pevnému rámu, bezpečnostním pásům, stabilitě a v neposlední řadě zdravotní nezávadnosti. 
S kvalitně odpruženým vozíkem projedete více méně každý terén. U cyklosedačky stačí sebemenší nerovnost a vaše kolo spadne spolu s dítětem. Výrobce kol při jeho konstruování nepočítá s dalším zatížením, stabilita kola montáží cyklosedačky velmi významně klesá.
Pokud dojde k pádu kola, dítě padá většinou na hlavu. Není chráněno žádnou konstrukcí, je tedy velká pravděpodobnost zranění.
Pokud jedete s vozíkem a cyklista spadne, vozík zůstává nedotčeně stát, nedochází k žádnému zranění.
Navíc je dítě připoutáno bezpečnostními pasy a I kdyby došlo k veliké kolizi a převrácení vozíku, dítěti se nic nestane.
Další výhodou vozíků je ta, že se s ním můžete vydat do většího terénu, který projedete bez nehody. Mimo komunikace nehrozí sražení automobilem. Kolo s cyklosedačkou je nestabilní a tudíž s ním do terénu těžko vyjedete. Pokud ano, určitě riskujete pád a tudíž zranění dítěte. 
Setkáváme se s dotazy na nehody. V historii České Republiky se ví pouze o jedné havárii a to z roku 2009, kdy byl sražen tatínek s dětským vozíkem a jeho dcerka na kole. Srazil je na hlavní ulici opilý řidič. Tatínek a syn, který byl ve vozíku byli odvezeni z místa pouze s malými zraněními, holčička bohužel nehodu nepřežila. 
Určitě doporučujeme jízdu mimo větší silnice, ať už s čímkoliv, dítě na frekventované silnice nepatří. 

 

2) STABILITA

Jak již zaznělo v prvním bodě, vozík za kolo má další veliké plus, a to stabilitu. Kvalitně odpružený vozík jen velmi těžko převrátíte. Samozřejmě se zde bavíme o těch kvalitnějších vozících. Určitě se vyplatí investovat do kvalitního vozíku, platíte za zdraví a bezpečí vašich dětí.

Výraz "Stabilita a cyklosedačka" absolutně nejde k sobě. Kolo s cyklosedačkou není stabilní. Navíc u předních sedaček hrozí to, že dítko strčí nohu do kola (moderní sedačky jsou oproti tomuto chráněny držákem nohou s páskem) a nebo jsou případy, kdy se špatně upnutá sedačka otočila při jízdě a dítě ze sedačky spadlo.
Berte v potaz, že dítě se hýbe, nahýbá do stran, něco váží a pokud usne, tělíčko se sesune k 1 straně.
Ideální pro co nejlepší vyobrazení je asi osobní vyzkoušení jak sedačky, tak vozíku. Tento pocit nikdy nedokáže nikdo popsat přesně. 
Vyzkoušejte si u svého prodejce, kolik práce Vám dá vozík převrátit. U některých vozíků to nějak zvládnete, u kvalitních vozíků se Vám ovšem vozík převrátit nepodaří jen tak.


3) VYUŽITÍ NA VÍCE SPORTŮ

Kvalitní vozík za kolo má mnohostranné využití. Většina z nich se dá používat jako plnohodnotný sportovní kočárek, který poslouží mnoho let a na mnoho sportů. Projedete s ním víceméně jakýkoliv terén. Je to ideální parťák pro aktivní rodiny na kolo, běh, jogging, chůzi po horách, chůzi ve sněhu, popřípadě na běžky.

Vozík LEGGERO atestován jako vozík za kolo, ale také jako kočárek. Je například určen přímo výrobcem i na in-line bruslení (díky jeho velké stabilitě a kvalitním kotoučovým brzdám, které se běžně používají na horská kola). Je ideální na chůzi v terénu - pokud se chcete vydat na túru, kterou Vaše dítě nezvládne, není nic lepšího, než použít právě vozík. Uveze i větší děti a tak si svůj výlet užijete všichni.


Cyklosedačka je použitelná pouze na cyklo jízdu. Pokud potřebujete převést dítko třeba jen do školky, dojet za roh ke kamarádce, nebo pro rohlíky do obchodu, určitě souhlasíme, sedačka je na toto určitě dobrá!

Image Leggero ENSO_opt-.jpg Vozík za kolo jako kočárek - Leggero

Vozík za kolo jako jogger v terénu Image Leggero ENSO_9_opt.jpg Vozík za kolo

Sedačka na kolo Urban Iki

4) PRŮJEZDNOST TERÉNEM

Setkali jsme se s názorem, že cyklosedačka je vhodnější na úzké cestičky, než vozík. Podívejme se na to jinak. Kolik myslíte, že mají šíři řidítka kola? Šířka řidítek je 60-80 cm. Kolik cm je šíře vozíku? 70-90 cm. Zdá se tedy, že kolo se sedačkou není až tak moc užší, než kolo s 1-místným vozíkem. 

Vezmeme to do detailu, Rolls-Royce mezi vozíky, tedy Leggero Enso - má šíři 71 cm. 

 

5) ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST a POHODLÍ

CYKLOSEDAČKA:
Viděli jste již nikdy spící dítě ve vozíku a spící dítě na cyklosedačce?
Zkroucené díte v cyklosedaččce, které půlkou těla vypadává ze sedačky a to třeba směrem do vozovky? Pokud ano, není třeba o tomto více se rozepisovat.

VOZÍK ZA KOLO:
Dítě ve vozíku sedí v pohodlné sedačce, nemůže jakkoliv přečnívat z vozíku ven, je chráněno pevnou konstrukcí, síťkou proti kamínkům, hmyzu a dalším částicím, které by jej mohli zranit. 

Průjezd terénem: 
V kvalitně odpruženém vozíku se dítě pouze houpe. Nedochází k žádným otřesům. Na trhu je několik kvalitně odpružených vozíků, bohužel se také prodávají vozíky, které nejsou buď odpružené vůbec, nebo jen velmi nekvalitně.

 

6) CENA

VOZÍK ZA KOLO:
Zde, jako téměř všude platí, že to nejlevnější není to nejlepší. Nekupujte vozíky v supermarketech je pravidlo číslo jedna. Naše doporučení je takovéto. Chcete-li kvalitní  vozík na cyklistiku s exkluzivním odpružením, sáhněte po vozíku XLC by CROOZER s odpružením DOGY components. Cenově cca 13.500 Kč
Pokud chcete vozík multifunkční využitelný i jako kočárek (s kvalitním odpružením, bez škodlivin v materiálech, se skvělou anatomickou sedačkou a kupou dalších vychytávek, pak doporučíme LEGGERO Enso - cenově počítejte s částkou od 31.000 Kč.

SEDAČKA NA KOLO:
Ceny cyklosedaček jsou nízké. Řekli bychom, že od 2000 Kč si kvalitní sedačku zakoupíte. My jsme do své nabídky zařadili designové a atestované Cyklosedačka Urban Iki zadní.

Ale řekněme si znovu... "Auto nebo motorka?"
Je pro Vás na 1. místě opravdu cena, před bezpečností?
Navíc ceny ojetých vozíků za kolo se pohybují velmi vysoko, tudíž při prodeji Vašeho vozíku neproděláte kolikrát vůbec nic.

 

7) RESPEKT ŘIDIČŮ, VIDITELNOST

Vozíky za kolo jsou opět velmi dobře vybaveny reflexními prvky. Mají také povinnost být vybaveni oranžovým či žlutým praporkem. Řidiči vidí vozík z větší dálky a mohou tak lépe reagovat.
Také mají řidiči větší respekt z vozíku, než z kola a objíždějí jej větším obloukem.
Za tmy jsou vozíky za kolo většinou perfektně vybaveny reflexními prvky.

Vozík za kolo - viditelnost

8) PRAŠNOST

VOZÍK ZA KOLO: 

Šíří se názor, že není zdravé vozit děti za kolem ve vozíku kvůli prašnosti od rodičovského kola. 
Ano, toto je problém pro většinu vozíků. 
Vozíky značky LEGGERO mají certifikované protiprachové síťky. Děťátko zůstane čisté a nebude dýchat prach.
Na některé vozíky jiných značek se však vyrábí přídavné protiprachové síťky. Ty zakoupíte například na vozíky XLC by CROOZER.
Síťka samozřejmě nezadrží jen prach a kamínky od kola, ale také například hmyz.

SEDAČKA NA KOLO:
doporučujeme nosit brýle proti hmyzu. Prach od rodičovského kola Vás ale trápit vůbec nemusí. Maximálně prach od kola před Vámi jedoucího.

 

9) SKLADNOST

Zda vyhrávají cyklosedačky. Vozík přeci jen zabere dost místa a pokud nemáte, kam jej uskladnit, bývá to problém. 
Nicméně každý kvalitní vozík lze jednoduše složit a udělat z něj během chvíle placku o velikosti cca 100x30x70cm.

Parkování v zaměstnání: zde má plus opět cyklosedačka. Většinou v kolostavu není dost místa pro vozík, sedačka se nemusí řešit.
Sedačka na kole většinou nechává uplá a nemusíme ji sundavat. Cyklovozík většinou doma od kola odepínáme pro jeho složení.

10) POSAZENÍ DÍTĚTE

Asi by tento bod měl spadat k bodu 1 - bezpečnost. Možná by bylo nejvhodnější si vyzkoušet posazení dítka do vozíku nebo cyklosedačky samo na vlastní kůži. Je to nepopsatelně odlišné a nepopsatelně jednodušší, posadit dítě do vozíku, než do sedačky. Zde stabilita vozíku hraje obrovský prim.
Těžko popsat slovy. 

 

11) ÚLOŽNÝ PROSTOR

Do vozíku naložíte kupu věcí, potřebných k výletu (svačina, náhradní oblečení, pláštěnka, doklady, atd). Nemusíte vozit batoh. 
Pokud jedete na kole se sedačkou, batoh si vzít nemůžete. Vadil by Vašemu dítěti, které za Vámi sedí (nemáte-li přední sedačku). 

12) VYUŽITÍ OD KDY DO KDY?

VOZÍK ZA KOLO:
Velmi dobře odpružené vozíky za kolo můžete s miminkovníkem používat již od 1. měsíce dítěte.  Hůře odpružené vozíky jsou využitelné na cyklo od 1 roku. Každý výrobce uvádí odlišné informace, dle konzultace s naší paní neuroložkou je závažnou podmínkou užívání vozíku opravdu tak dokonalé odpružení, aby se vozík pouze houpal a "neskákal". S hůře odpruženými vozíky doporučujeme jízdu jen po zpevněných cestách, ideálně ale mimo provoz. 

U dětiček do cca 5 měsíců se doporučuje cesta jen kratší vzdálenosti, cesta by neměla zabrat několik hodin, spíše doporučujeme vyjížďky kratší. (Pozn. vlastní děti jsme vozili ve vozíku od věku 8 týdnů, kdy už byly zpevněné a drželi dobře hlavičku. Délku výletů jsme sami moc neomezovali, několik hodin na cestách nebyl pro naše děti problém, jelikož jsme nikdy nevyužili špatně odpružený vozík, či snad vozík bez odpružení.)

Bez miminkovníku lze vozit až děti, které sami sedí.

Do kdy můžete vozík za kolo využít? Konkrétně značka LEGGERO má vozíky uzpůsobeny pro děti až do 7 let. Velikost jejich ergonomické sedačky je variabilní a bude v ní pohodlně dětem o různé velikosti. Vozíky jsou omezeny prostorem a maximální vahou zátěže. Toto upravuje legislativa a také výrobce.

 

CYKLOSEDAČKY:
Velikost cyklosedačky není variabilní vůbec, pásy se dají ale nastavit do více poloh. Sedačku můžete využít od věku, kdy děťátko samo sedí, do cca 5 let. Lékaři doporučují jízdu v sedačce od doby, kdy dítko samo dobře umí chodit.


Jak u sedaček, tak u dětských vozíků za kolo platí ale i to, že by měla být kvalita sezení dobrá. Pokud není sedačka úplně anatomicky správně tvarovaná, určitě počkejte s cyklojízdou o něco déle. Začne-li Vaše miminko samo sedět třeba již v 6 měsících, určitě počkejte u cyklosedačky alespoň do oslavy prvních narozenin. U sedaček všeobecně doporučujeme jezdit s nimi až od 1 roku miminka.

13) KOMFORT SEZENÍ

Sezení - nastavení posedu.
U vozíku lze nastavit sklon sedačky pouze u některých modelů, stejně tak u sedaček. Né každý model toto nabízí.
U vozíků za kolo je zakázáno polohovat sedačku při jízdě na kole, lze ji polohovat pouze při tlačení vozíku (při použití vozíku jako kočárek).

leggero_enso_sedacka.jpg Sedačka na kolo přední a zadní Urban Iki

14) KRÁDEŽE

Vozíky za kolo jsou bohužel ohroženy více, než sedačky na kolo. Určitě více hrozí krádež vozíku, než sedačky.
Doporučujeme, si vozík při odchodu řádně zamknout, stejně jako kolo.

Zpět do obchodu