Velký článek o vozících za kolo pro psy. Jak vybrat vozík za kolo pro psa?

!!! ČLÁNEK UPRAVUJEME. (4/2024) !!!

Mnoho zákazníků tápe, jak má vybrat vozík za kolo pro psa, nač se zaměřit a co vlastně současný trh nabízí. Sepsali jsme pro Vás aktuální informace.


Burley-bark-ranger-L-za-kolo-o

Obsah:

  1. Jak vybrat vozík na psa?
    - Velikost
    - Připojení za kolo
    - Odpružení 
    - Vozík jako kočárek
    - Vozík na brusle
  2. Rozdíl mezi levnými a dražšími vozíky - NOVĚ TEXT UPRAVUJEME
  3. Proč není vhodný dětský vozík pro psa - NOVĚ TEXT UPRAVUJEME
  4. Zkušenosti s jízdou s vozíkem a psem.
  5. Proč malému psovi kupovat vozík a né koš na kolo?
  6. Pro jaké psy je vozík za kolo určen?
  7. Jaké další využití vozík za kolo pro psa má, kromě cyklistiky?
  8. Elektrokolo pro tažení cyklovozíku
  9. Zatížení vozíku pro psa a maximální rychlost
  10. Jak naučit pejska ve vozíku za kolem jezdit?
  11. Proč nedoporučujeme půjčení vozíku jako test
  12. Prodej použitého vozíku 
  13. Nákup bazarového vozíku
  14. Příslušenství pro psí vozíky  - NOVĚ TEXT UPRAVUJEME
  15. Jak se připojuje vozík za kolo?
  16. Uvazovat psa uvnitř vozíku?
  17. Chcete si vozík před zakoupením prohlédnout nebo ozkoušet?

1) Jak vybrat vozík na psa?

Hledáte-li, jaký vozík za kolo pro Vašeho pejska vybrat, nebo další užitečné informace k provozu vozíku, určitě si pročtěte celý následující článek. Jsme prodejci vozíků a výrobci příslušenství k nim od roku 1991. Také provozujeme půjčovnu, máme tedy ročně desítky zpětných vazeb od zákazníků, kteří s vozíkem jeli. Sami máme dva psy (rhodéský ridgeback a westík) a i na nich vozíky testujeme, abychom věděli, jak se který vozík chová, případně co na nich můžeme vylepšit.

Dle čeho vybírat vozík?

  • VELIKOST. Asi je jasné, že primárně koukáme po vhodné velikosti vozíku dle vašeho plemene. Vozíky se vyrábějí v cca 2-3 velikostech. Pozor! Vždy koukejte na velikost vozíku, né na nosnost. I malinký vozík má nosnost 35 kg a přitom se tam vejde tak leda jezevčík. 

  •  PŘIPOJENÍ ZA KOLO. Vyberte takový vozík, který se podaří připojit za Vaše kolo. K některým vozíkům (nejedná se o vozíky nabízené u nás na e-shopu, spíše jde o vozíky ze supermarketů a hobby marketů - "zverimexů") nedokážete možná sehnat správný adaptér a vozík se pak nepodaří upnout.  K některým (i dražším) vozíkům se dokonce nedá sehnat náhradní cykloúchyt a tak si musíte vystačit s jedním na 1 kolo.

  • ODPRUŽENÍJízda v českých podmínkách? Nutností je ODPRUŽENÍ. Stejně jako u dětí, hraje obrovskou roli pro pohodlné vezení psa za kolem ODPRUŽENÍ vozíku. Jak z hlediska zdravotního, tak z pohledu komfortu pejska. (Bereme v potaz, že v ČR jezdíme po horším asfaltu, ale také po polních a lesních cestách.) 

    Na trhu je kupa vozíků, které mají v popisu vybavení „odpružení“. Zatím jsme nenarazili ani na jeden sériově vyráběný vozík, který by měl odpružení z výroby v takové kvalitě, aby opravdu vozík pouze houpal, ale neskákal. Odpružení bývá na sériově vyráběných vozících pro psy spíše designový prvek, ale rozhodně od něj nečekejte funkčnost. Proto jsme se zamysleli a upravili naše odpružení DOGY, které vyrábíme pro dětské vozíky již od roku 2009, pro použití na vozících pro psy. A zde je výsledek – naše odpružení například na vozíku BURLEY Bark Ranger. 
    Hledáte-li pro svého pejska vozík s opravdu funkčním odpružením, doporučujeme nákup jednoho z těchto vozíků:

    KVALITNÍ, ODPRUŽENÉ VOZÍKY:

    Celosvětově vnímáme asi jako nejoblíbenější značku psích vozíků za kolo BURLEY. 

    1) Burley Bark Ranger Dog + odpružení DOGY
    2) Burley Bark Ranger Dog XL + odpružení DOGY


    burley-bark-ranger-dog

    Shodné vozíky, liší se pouze velikostí. 
    Výhody:
    - jednoznačná výhodou je možnost domontování odpružení DOGY. To je citlivé, má velký zdvih, skvělá regulace tuhosti.
    - kvalitní konstrukce / provedení.
    - velmi nízká váha vozíku při srovnání s konkurenčními značkami
    - lze přestavět na úžasný terénní kočár. V základní ceně je už i kočárkové kolečko a madlo.
    - skvěle se s vozíkem zatáčí
    - je neskutečně jednoduše složitelný (i pro dámy!)
    - moderní design
    - mnoho příslušenství k dokoupení
     Je to náš vítěz. Sami jej máme pro naše psiska. 

     Menší vozík Burley Bark Ranger Dog

    Větší vozík Burley Bark Ranger XL

    3) Burley Dog Tail Wagon Dog zeleno-černý 
    burlay-wagon-dog-2022-9
    Jde americký, celosvětově velmi oblíbený vozík. Lehounký a kvalitní. Váha je nejnižší na trhu. Jde o původní model pro psy, který se vyrábí léta a léta byl nejoblíbenějším vozíkem po celém světě. Amerika, Austrálie, Británie... V ČR vnímáme, že tato značka trošku opadá, ale jen pro malou marketingovou podporu. 
    Burley Wagon je čistě cyklo vozík. Bohužel nejde přestavět na kočárek. Má super tvar, je skvěle manupulovatelý, skládání parádní... každá ženská si s tímto vozíkem poradí. K vozíku prodáváme samozřejmě i příslušenství, ale je omezenější, než k modernějším vozíkům Burley Bark Ranger. Odpružení DOGY ale lze zakoupit ke všem Burley psím vozíkům. :-)
    Pokud máte doma starší model v černo-žluté barvě, na něj odpružení nabízíme stále k dokoupení (odkaz níže).
    Tyto vozíky jsou super pro pejsky různých velikostí. Nosnost 34 kg. Vhodné jsou prostorově ale pouze tak do cca 25 kg pejska. POZOR! 

    Foto: Odpružení DOGY pro vozík Burley Wagon DOG

    odpruzeni-Burley_Tail_Wagon-999

    Burley wagon tail dog s odpružením dogy

    Burley wagon tail dog bez odpružení

     odpružení DOGY pro burley wagon tail dog        

    Zde je video vozíku s odpružením DOGY. Jde o starší vozík Croozer PEPPA s odpružením DOGY DOG LIGHT. Tento vozík se již nevyrábí. Na žádné současné modely značky Croozer se již nedá odpružení DOGY domontovat.
    Nynější vozíky značky Croozer již mají vlastní odpružení, které je mnohem méně citlivé a nemají nastavení. Což je za nás nevhodné pro české "terény".
    Zde je na videu náš starý vozík, který jsme také používali pro našeho psa, ale díky jeho složitému skládání jsme jej vyměnili za Burley Bark Ranger.

  

Psí vozíky s odpružením DOGY: tmavě zelený vlevo: Burley Wagon. Mentolový uprostřed: Burley Bark Ranger. Žlutý vpravo: Croozer Peppa DOG (ten se již nevyrábí). 

odpruzene-psi-voziky-1100

 

  • Vozík jako kočárek? Pokud by měl sloužit vozík i jako kočárek na vycházky po přírodě, potřebujete takový vozík, který má možnost instalace tzv. „jogger setu“. To je velké přední 16“ nafukovací kolo. Maličká plastová kolečka jsou bohužel vhodná jen jako „nouzová“, třeba na převoz z auta do garáže, maximálně do obchodu s hladkou dlažbou. Malá(é) přední kolečka(o) nejsou na nerovný terén vůbec vhodná (to platí i pro dětské vozíky).
    DOPORUČUJEME: opět vozíky  Burley Bark Ranger - špička současného trhu
    Na fotu: náš vozík Burley Bark Ranger (menší velikosti) s jogger setem a v něm westík (8 kg)

    burley-bark-ranger-L-jogger-999
  • Vozík na brusle? Ideální vozík na brusle má mít ruční brzdu. Psí vozíky bohužel brzdu nemají. U nás je na brusle (pro menší pejsky cca do 10 kg) oblíbený švýcarský vozík Leggero Enso (s TÜV certifikací), který se prodává primárně pro děti a nepatří k nejlevnějším. Ale po demontáži sedačky slouží i pro psy skvěle. My jsme v něm například vozili naši psí „babičku westici“ Darinku. Nyní pro ni už máme jiný vozík (Burley Bark Ranger – bez brzdy), o něm se podrobně dočtete v příštím článku.
    Pozor! Pokud by jste chtěli zakoupit Leggero Enso, je nutné k němu dokoupit tzv. Soft pružinu, aby odpružení fungovalo skvěle i pro pejska. Odkaz na pružinu níže. 
    Foto: Leggero Enso a westík (9 kg)

leggero-enso-vozik-pro-psa
Leggero Enso II complete Sport



Leggero Enso I Complete Sport béžové

Leggero Enso I Complete Sport bílé

Pružina Soft pro Leggero Enso


Vozík Leggero Enso vždy zákazníky zaujal designem, možností užít i pro dítě, veškeré materiály na vozíku jsou testovány – bez škodlivin, vozík má jako jediný na trhu TÜV testy (např. vozík se až do nárazu v 50 km rychlosti v hodině nemůže nijak sklopit – složit, díky úplně atypické konstrukci, kterou žádný jiný vozík nemá. Plusů bychom našli více, možná bychom popsali další stranu, pojďme se ale posunout dále.

Pokud plánujete pouze jízdu na inline bruslích, tedy jen na asfaltu, né v terénu, pak by Vám mohl „postačit“ dětský švýcarský vozík Leggero Vento. Jde o větší vozík na většího psa, nebo i více malých psů. Nevolili bychom ho ovšem pro psy, kteří jsou neklidní. Síťka (přední vstup) není moc odolná, jako u vozíků přímo primárně určených pro psy. Pes by se mohl dostat za jízdy ven, pokud se o to bude usilovně snažit.
Odpružení je sylomerové - spíše tvrdé, není funkční pro lehké psy. DOGY odpružení na něj nejde na montovat.
Podvozek je celoplastový, po demontáži sedačky pro dítě je tedy skvělý. Je nutné překrýt dno nějakým pelíškem a zakrýt jim plastový „výstupek“ po sedačce.
Vozík jde přestavět na kočár do terénu. Jogger set je již v ceně (velké přední kolo).

Leggero Vento Sport

Pozn. pro zasmání a rozšíření obzorů, nač všechno může vozík sloužit: naše zákaznice tento vozík využívá pro 2 kozlíky. Přes město je veze zavřené, za městem je v přírodě pustí na procházku. Bohužel fotečku nemáme, ale třeba se nám ji ještě podaří sehnat. 

Foto: Leggero Vento se 2 psy: rhodéský ridgeback 36 kg a westík 9 kg.

Fotoface_40-vento--bezove-psi

2) Rozdíl mezi drahými a levnými vozíky.

Kvalita - bez debat je parosto odlišná kvalita vozíku za 3000 Kč a za 20.000 Kč. Absolutně jiná konstrukce, jiné materiály (potahové), jiná výbava vozíku. Už třeba jen kvalita tažné tyče, upnutí ke kolu - obrovsky důležitá věc!

Stabilita / převracení vozíku - Stabili ta je strašně podstatná věc! Proč: pes ve vozíku nejen leží (což je stav ideál). Ale velmi často pes stojí a pak je to skoro problém, se kterým si levný / nestabilní vozík neporadí. Čím dokonalejší odpružení, tím víc si vozík poradí s vyrovnáním rovnováhy i v zatáčkách a na nerovnostech (kořeny, kameny, obrubníky,..). Malé či úzké vozíky jsou obrovskou nevýhodou.  Berte také v potaz to, že pes ve vozíku cestuje. Není přikurtován, jako jsou děti upnuté v sedačkách. Pokud má pes větší vozík, než je on sám, může sedět / ležet vpředu, vzadu, vpravo, vlevo. Kvalitní (dobře odpružený vozík s odpružením DOGY) se ještě má šanci vyvážit. Ale tvrdé vozíky, malé vozíky - to je oprvadu velmi častý velký problém.
Osobně bychom nikdy naše psy nedali to vozíku ze supermarketu. Na to je máme MOC rádi. 

Bezpečnost - do ní bychom zahrnuli jak stabilitu, ale také bezpečné uchycení cyklo oje, upnutí ke kolu, pevnost rámu. Levné vozíky při převrácení mohou způsobit zhroucení konstrukce, která není pevná. Drahé vozíky maximálně potrháte. 
Setkali jsme se už dokonce i z tím, že se levný vozík zákaznici za jízdy odepnul od kola. 
Váha - pokud hledáte lehký kvalitní vozík, ze srdce rádi doporučíme značku Burley. Mají nejlehčí bezpečné vozíky. Sami jsme přešli z mnoha závažných důvodů ze značky Croozer k této americké značce. Nemůžeme si náš vozík vynachválit. A to věřte, že manžel ještě před pár lety řekl, že by nikdy se psem na kolo nevyjeĺ. :-)

Možnost upnutí ke kolu - již jsme toto zmínili výše. Kvalita cyklo oje a cyklo úchytu je strašně moc důležitá. S vozíkem jistě nebudete jezdit rychlostí 5 km / hod a tak by tyto díly měly být opravdu dobré. Setkali jsme se tu s ledasčím, nad mnoho věcmi jsme kroutili hlavou. 
Co je podstatné: mnoho vozíku nemá k dokoupení náhradní cyklo úchyt. Máte tedy jen jeden a pokud chcete upínat vozík za další kolo, musíte rozebrat střed zadního kola a prohodit úchyt. 
Co kola s pevnými osami? Nebo atypicky řešená kola? Opět odpověď shodná. U dražších vozíků si poradíme s upnutím na téměř všechna kola, u levných jste opět limitováni.

Mohlo by vás zajímat: 

Článek o výběru adaptéru pevné osy

 Dostupnost náhradních dílů - pro levné vozíky nelze dokupovat téměř žádné náhradní díly. Počítá se s tím, že při zničení se vozík celý vyhodí a za další levnou cenu si zákazník pořídí vozík nový. Za nás moc ekologie v tom výrobci nehledají. :-/
U dražších vozíků náhradní díly lze dokoupit, příslušenství je dostupné také léta. 

Cena - Ceny kvalitních a nekvalitních vozíků jdou i to desítek tisíc. Jakou cenu má pro vás váš pes? Dopřejete mu komfort a bezpečí, nebo ho necháte vyhrkat a protrpět každou cestu? Jedete-li mimo hladký asfalt? Chcete, aby pejsek přežil případné překlopení vozíku? 
Kvalitní vozík vydrží, můžeme říci, třeba i desetiletí. U nás máme k zapůjčení i 14 let starý vozík. Drží a funguje! :-)
Investice 20.000,- Kč není investice na rok. Když si rozpočtete cenu třeba i jen na 10 let, měsíčně vás vyjde na 166 Kč.
Je cena 166 Kč na měsíc překážkou?
Pozn.: vozíky u nás lze pořídit také na splátky (Essox).

Prodejnost jetého vozíku - viz bod níže

3) Proč není pro psa vhodný dětský vozík?

Tvarem / výška
Pokud povezete třeba čivavu, nebo jiné nižší plemeno, tvar vozíku bude asi jedno. :-)
Ale pro vyšší a větší psy je dětský vozík nesmysl. Nesednou si tam. Pes potřebuje úplně opačný tvar vozíku.

Vchod
U psích vozíků je vstup nízký, spíš je vzadu, kam se při nakládání psa snáze dostanete.
 Dětské vozíky mají vhod vpředu.

Podlaha
Podlážky psích vozíků (mluvíme o těch kvalitních) jsou zpevněné. Vhodné pro psy.
Dětské vozíky mají dna většinou z obyčejné látky. Tam hrozí poničení.
Občas se najde vyjimka. Leggero Vento má dno celoplastové, Leggero Enso jej má z části plastové a z části z pevného textilního materiálu. 

4) Zkušenosti s jízdou s vozíkem a psem.

Spousty našich zákazníků (ať už mají vlastní zakoupený vozík, nebo vozík z naší půjčovny) jezdívá s pejsky jak na 1-denní, tak i na několika denní výlety.
Dokonce máme mezi našimi zákazníky i dvojici, která se dvěma pejsky objela komplet celou severní i jižní Ameriku. Přírodou – cestou necestou.
Zde odkaz na tuto expedici s názvem Step out and explore: https://www.stepoutandexplore.com/en/

Pokud vezete vozík s pejskem a máte vozík větší, než pejsek zabere místa, lze využít zbytek místa na náklad. Ideálně si udělat (svépomocí) dvojité dno, nebo jsme také viděli přepážku uvnitř vozíku. 

Foto: expedice stepoutandexplore.com - vozík XLC Mono by Croozer 

vozik-za-kolo-amerika

5) Proč malému psovi kupovat vozík a né koš na kolo?

POZOR: Koše na řídítka ohrožují stabilitu. Pokud se pejsek v koši vrtí, může Vám např. i strhnout řídítka. Odpověď číslo jedna je tedy: „Vozík pro větší bezpečnost“.
Dále multifunkčnost. U vozíku můžete využít prostor na náklad – stan, možná nákup, nebo můžete vézt více psů naráz.  Dále jej využijete jako kočárek v době, kdy pejska nechcete pouze nosit.
Koš je pouze na kolo, nevyužijezte jej jako kočár, až bude pejsek starý nebo nemocný. 
V současné době nabízíme už i malinké levné vozíky, leč nejsou tak moc super, jako stále zmiňované vozíky Burley, ale cenově už se přibližují ke košíkům.

Foto: košík KlickFix Doggy

KLICKfix-doggy-kosik-na-psa

6) Pro jaké psy je vozík za kolo určen?

Pro zdravé aktivní, nemocné i staré pejsky.
Určitě každý pejsek ocení jakoukoli aktivitu s Vámi. 
Ať vezete pudla, nebo ridgebacka či retrívra, budou oba vděční za Vaši přítomnost.
Vozíky nejsou pouze pro neaktivní psy, kteří neradi běhají, či pro invalidní nebo nemocné psy, ale vozík oceníte i pro aktivní psy, kteří tak nemusí běžet u kola na rušné cestě, nebo by neuběhli takovou dálku, jako zvládne ujet jejich páníček, obzvlášť, když má elektrokolo. Není dobré také psy prohánět po asfaltu, kde je pro ně povrch tvrdý. Odpružený vozík je tak skvělá cesta, jak se dostat i s vozíkem do přírody.

My osobně využíváme vozík jako trénovací prostředek. :-) S naší závodní chrticí DeBee Petrificus Totalus vyrážíme běhat do přírody. Po nebezpečné silnici ji vezeme ve vozíku a na lesních cestách ji necháváme běžet.

burley-bar-ranger-debee-beh-999 

 

7) Jaké další využití vozík za kolo pro psa má, kromě cyklistiky?

Jak jste si již přečetli v popisu vozíků výše, vozík za kolo může být zároveň kočárkem pro psa nebo zimními sáněmi pro psa.

KOČÁREK  - K některým vozíkům se dá zakoupit tzv. jogger set. To je velké přední kolo (běžně o velikosti 16“), které umožňuje jízdu v terénu. Pozor, u vozíků za kolo tzv. kočárková kolečka slouží pouze pro chůzi na plně hladkém povrchu – např. v nákupním centru, obchodu, či hotelu – po dlažbě, nebo úplně hladkém asfaltu, který je určen na in-line bruslení.
Vozík se tak dá nazvat „invalidním vozíkem pro psa“. Z výše zmíněných vozíků můžete dokoupit jogger set např. k vozíku Burley Bark Ranger.

LYŽAŘSKÝ VOZÍK  Dokoupíte-li tzv. ski set, což jsou lyžičky místo zadních kol, můžete vozík zapřáhnout za tělo a vzít pejska na běžky.
Nebo s ním můžete projet zasněžené hory (vozík tlačit).
Ski set dodáváme k vozíku Burley Bark Ranger, Leggero Vento, Leggero Enso.

KENNELKA na přepravu či do hotelu.A poslední možnost užití vozíku: jako kennelka na psa do hotelu, nebo jako jeho přenosná boudička. Některé vozíky se na to hodí více a jiné méně. Nejvíce na toto využití je stavěn Croozer Dog.

8) Elektrokolo pro tažení cyklovozíku

Tato novodobá vymoženost povznesla oblibu vozíků pro psy za kolo ještě více, jelikož se nikdo nemusí obávat, že vozík neutáhne. Vozík je možno tahat za běžným kolem, ale také za elektrokolem. Je upnutí vozíku shodné?
Většina moderních elektrokol má na zadním kole pevnou osu či atypický rychloupínám.
Pokud je tomu tak i u Vašeho kola, jsme schopni Vám dodat i adaptér, díky kterému vozík za kolo upnete. Bez něj by to nešlo. Máte-li na kole běžný rychloupínám, pak nemusíte dodatečně řešit nic, v ceně vozíku je vždy jeden úchyt pro upnutí k takovému běžnému kolu.

Článek o využití vozíku za elektrokolo ZDE

 

vozik-za-elektrokolo-999

9) Zatížení vozíku pro psa a maximální rychlost

Na trhu jsou všechny vozíky maximálně do 45 kg zatížení. Proč né více? Toto určuje zahraniční legislativa. Vaše kolo musí vozík i ubrzdit v nejvyšších rychlostech.
Maximální povolená rychlost s vozíkem je 25 km / hod. Stejná je i povolená maximální rychlost pro jízdu na elektrokole. Neexistuje zatím žádný vozík za kolo, který by byl brzděn z řídítek kola. Než s touto novinkou někdo přijde (o vývoji ve světě víme, ale již druhý rok čekáme marně), zatím se musíme spokojit pouze s vozíky pro psy s vahou do 45 kg. Větší hafani holt musí zatím doufat, že jednou se podaří, a že i oni se vozíku dočkají.
Pozor: nenechte se zmást, na trhu je i prostorově veliký vozík, ale pozor na toto. Max zatížení je u něj také max 45 kg a určitě doporučujeme toto dodržovat. Jde o Croozer Dog Bruuno.

10) Jak naučit pejska ve vozíku za kolem jezdit?

Doporučujeme si první jízdy vymezit pouze na přivykání. Do vozíku pejska nenuťte násilím, my tam vždy psa nalákali na nějakou dobrůtku, dali pokyn sedni / lehni a samozřejmě mu na dno dali jeho pelíšek, ať se cítí jako doma.
Někteří pejsci mohou rovnou jet na 50 km výlet (např. naše westice Dája), někdo potřebuje při zvykání si každý kilometr zastávku (naše DeBee), jelikož ve vozíku kňučí, nebo štěká. Pro takové povahy doporučujeme první jízdu často přerušit, s pejskem si pohrát, nechat ho chvíli na polňačce běžet, dát mu najevo, že je to fajn, že si to spolu užijete. Klidný pán je též půl úspěchu. Nervózní pán = nervózní pes.
Určitě naučíte jízdě jak štěňátko, tak staršího pejska. Samozřejmě lépe je začínat už jako štěňátko.
Sami máme tři psy a úplně každý je jiný. Dva vidí vozík a dokážou v něm nadšením čekat hodinu, než vyjedeme. Třetí tam vleze jen za pamlsek a po 2 km kňučí. Pak ji po skončení asfaltky vypustíme, ať si zaběhá a po dvou kilometrech vozík neodsuzuje. Vždy se utvrdí, že cestou je i zábava. Holt jsme každý jiný a každý se jinak učíme.

TIP: Několikrát k nám dojel zákazník s tím, že se jeho psovi ve vozíku nelíbí. Když doporučíme kvalitně odpružený vozík, téměř vždy dostaneme zpětnou vazbu, že pejsek je nadšen a spokojeně ve vozíku jezdí. 

 vozik-za-kolo -pro-psa-odpruzeny

11) Proč nedoporučujeme půjčení vozíku jako test, zda pes jízdu bude milovat?

1) Den či týden je málo - Pes se vše musí naučit. Vozík vidí poprvé, netuší, oč jde a ještě v něm cítí pach cizího psa. Ve většině případů nebude pes jásat hned při první jízdě. Ano, jsou tací psi, ale většina se to musí naučit. Někomu to trvá den, někomu týden a někomu měsíc. Ano, asi jsou i jedinci, co jásat nebudou nikdy. A nebo až ve vyšším věku. Čím dříve začnete psa učit ve vozíku jezdit, tím lépe. 
Nedává smysl si na den půjčit vozík a dle toho soudit, zda bude psovi vyhovovat. 

2) Pach po jiném psím kolegovi je taky pro mnoho psů překážkou a nemusí se cítit dobře už jen proto. Nepoznáte, zda je pes nerzózní z pachu předešlého jezdce, nebo z jízdy samotné.

3) Nekvalitní vozíky - Dále je problém ve vozíčcích, které půjčovny nabízí. Jsou buď neodpružené, nebo špatně odpružené. Kvalitní odpružený vozík nemá v půjčovně nikdo. Důvod je jasný. Kvalitní vozíky stojí okolo 20.000,- Kč a více. To žádná půjčovna za vozík ráda nezaplatí. 
Možná by jste se divili, co dokáží zákazníci se zapůjčeným vozíkem provést a v jakém stavu jej vrátit.  :-/ 
4) Moderní kola s pevnou osou si žádají "adaptéry pevných os" - Půjčovny často nemají k dispozici všechny typy adaptérů pevných os. Na tru je jich  mnoho typů tak se může stát, že za vaše kolo vozík nepřipojí.

Jak tedy vyřešit začátek cyklojízd se psem? 

Naše rada je:
Kupte si kvalitní vozík, při prodeji za něj dostanete téměř stejné peníze, jako byla jeho kupní cena. Kvalitní drahé vozíky si cenu drží téměř jako reality. :-) Když vozík nevyužijete, za rok jej prodáte s ninimální ztrátou.

12) Prodej použitého vozíku 

Kvalitního vozík prodáte velmi snadno. Na bazarech je jich minimu, spíše žádné. Zájmeci vám "urvou ruce a budou se předhánět s rychlostí odběru vozíku. Takové vozíky si pro svou žádanost také krásně drží cenu, a tak při jejich prodeji ztratíte minimum z původní ceny. 
Levného vozíku se nezbavíte, pokud jej neprodáte za pár stovek, nebo ideálně jej někomu nedarujete.

13) Nákup bazarového vozíku

Při nákupu jetého vozíku si dejte velký pozor. Bazary jsou plné nesmyslných nabídek, velmi často je prodávaný vozík již nepoužitelný. Mnohokrát jsme novým majitelům, kteří k nám dojeli na servis, museli sdělit, že pro stáří vozíku již nelze náhradní díly doplnit a tak je vozík nepoužitelný. 
Mnoho zákazníků dojelo s tím, že je vozík z bazaru, starý 4 roky. A realita je taková, že je vozík starý 15 let. Toto se nám stává bohužel úplně běžně (u psích i dětských vozíků).

14) Příslušenství k psím vozíkům

Odpružení - nejpotřebnější doplněk vozíku
Pelíšky
Pláštěnky
Úložné prostory
Potahy a vaky

15) Jak se připojuje vozík za kolo?

Vozík se uchytává za střed zadního kola. Buď obsahuje Vaše kolo rychloupínák, nebo pevnou osu. 
Pokud má vaše kolo rychoupínák, není potřeba k vozíku nic dokupovat.
Pokud má vaše kolo pevnou osu, musíme vždy k vozíku dokoupit tzv. adaptér pevné osy. Těch je v nabídce celá velká řada. Vybrat se musí vždy na míru vašemu kolu. S výběrem Vám samozřejmě rádi pomůžeme.  :-) 

 

16) Uvazovat psa uvnitř vozíku?

Za nás NE. Pokud je tedy vozík kvalitní a nehrozí jeho vyskočení ven.
Kvalitní vozíky již dokonce zrušili úchytky na vodítka. Osobně doporučujeme psy do vozíku zavřít a nepoutat. Kdo ovšem nechává psa koukat ven z vozíku, pak asi připoutáná za kšíry (né za obojek) bude určitě lepší.

17) Chcete si vozík nejprve prohlédnout / zkusit a až poté zakoupit?

Domluvte si schůzku s námi a vozíky Vám ukážeme. 
Tel. pro sjednání schůzky: 773 796 858 (České Budějovice / Staré Hodějovice)

Psy i cyklistiku milujeme a proto nás naše práce baví.
Má smysl. Vidíme spokojené zákazníky a jejich radost ze sportu.

-----------------------------------------------

Zajímavosti:

1) Speciální "americká expedice" :-)

S vozíkem a odpružením od nás (XLC MONO s naším odpružením DOGY Economy - bohužel se již nevyrábí) přejela expedice Step out and explore napříč celou Jižní Amerikou. Vozík vše vydržel a slouží pejskům i jejich páníčkům nadále. Jsou zpět v Evropě a současně žijí v České Republice. Titulní obrázek je právě od nich. :-) Cyklo nadšencům a milovníkům psů moc doporučujeme se někdy vydat na některou z přednášek, které (v běžném necovidovém stavu) tato sympatická dvojice pořádá.
  (FB: https://www.facebook.com/stepoutandexplore , web: http://www.stepoutandexplore.com/

 

xlc-mono-step-out-explore-9 

 

2) Naše psiska na cestách:

MIKY (rhodéský ridgeback) a DÁJA (westík) ve vozíku pro děti:  XLC By Croozer Mono s odpružením DOGY (již se nevyrábí)

Fotoface_27-dog-miky-daja

        


FOTO: žlutý vozík: Croozer Dog Peppa a zelený vozík: Croozer Dog Jokke. Tyto vozíky se již nevyrábí.

       zver-croozer-dog-900_1

Zpět do obchodu