Miminkovníky a opory trupu jako nezbytnost pro správné sezení v dětském sportovním vozíku

Miminkovníky a opory trupu a hlavy
jsou nezbytnou věcí pro správné sezení

 sezeni-ve-voziku-3

Mnoho zákazníků před zakoupením dětského sportovního vozíku za kolo správně řeší, jaký vozík je pro jeho miminko ten nejvhodnější. Podle nás  je nejdůležitějším prvkem kvalitní odpružení vozíku, což máme i osobně vyzkoušeno.

V tomto článku se ale zaměříme na další nutné příslušenství. Co je potřeba pro správné sezení ve vozíku?

Mnoho zákazníků po zakoupení vozíku již neřeší důležité příslušenství, které zpříjemní jejich miminku komfort ve vozíku.  

Naše léty prověřená rada zní: nešetřete ani na vozíku, ale ani na příslušenství. Vždy investujete do pohodlí a v neposlední řadě anatomické vhodnosti věcí pro vaše miminko, toho nejcennějšího, co na světě máte.

Setkáváme se s dotazy, jaký vozík je ten nejlepší. Mnoho zákazníků shání nový cyklovozík, protože ten současný  miminku nevyhovuje. Zeptáme-li se, co je s vozíkem v nepořádku, velmi často slyšíme, že děťátko ve vozíku špatně sedí. Za jízdy se sesune nebo mu padá hlavička.

Toto ovšem není chyba v typu vozíku, ale jeho špatného či žádného vybavení. 

Nejlepší přirovnání je asi takovéto:

Ferrari či Porsche také nejsou špatná auta. Ale když posadíte do jejich standardní sedačky miminko, určitě ani tam se mu nebude sedět pohodlně. I do luxusních vozů budete muset pořídit dítěti dětskou autosedačku.
Žádné  auto nebude miminku pohodlné. Autosedačku budete muset pořídit vždy, jelikož sedačky auta jsou svou velikostí stavěné pro dospělé osoby, nikoliv pro miminka a malinké děti. Neřešíme nyní zákonnou povinnost mít autosedačku.

Stejně tak to je ve sportovním vozíku. Sedačka je určena dětem až do věku cca 3-7 let. 7-leté dítě se vejde do švýcarského vozíku Leggero ENSO a Vento. Sedačka je svou velikostí uzpůsobená jak na výšku, tak na šířku. Malému děťátku musíte pořídit do vozíku za kolo MIMINKOVNÍK nebo OPORU HLAVY A TRUPU, aby se mu pohodlně sedělo a zároveň bylo dostatečně zpevněné.

Kdy použít miminkovník a kdy oporu trupu a hlavy se dočtete dále...

Co pořídit, záleží především na věku dítěte.

Kdy použít co?

-          Miminkovník (neboli závěsné lůžko) je nezbytnost pro děti od 1 měsíce věku až do doby, kdy si umí samo sednout (nejčastěji to bývá okolo 9. měsíce věku).
Správný miminkovník má anatomický tvar asi jako první autosedačka typu „vajíčko“. Děťátko má v miminkovníku pozici něco jako polosed / pololeh.
Na trhu jsou i miminkovníky, které nejsou úplně vyhovující. To jsou ty, které nemají „C tvar“, ale v miminkovníku je úhel. Proto před pořízením prověřte zdravotní vhodnost pro miminka. S výběrem rádi případně poradíme.
Jaký vybrat miminkovník? Každý výrobce nabízí své miminkovníky, které jsou využitelné vždy pouze pro daný vozík.
Existuje i universální miminkonvík Weber, ale nepatří k těm úplně nejlepším. 

miminkovník-Enso-1000

 

Miminkovník využívejte tak dlouho, dokud se do něj miminko vejde. V miminkovníku se dítě nejlépe vyspí. Dětičky, které ve vozíku neradi spí (těch je minimum), pak raději sedí v sedačce a pozorují dění okolo. To je ale možné opravdu až ve chvíli, kdy umí dítě samo sedět. Po vyndání miminkovníku rozhodně použijte do sedačky tzv. oporu hlavy a trupu. V žádném případě nejde o zbytečnou investici.

Miminkovníky pro vozíky za kolo

-          Opora hlavy a trupu je vhodná pro děti, které již umí samy sedět (samy se posadí a vydrží bez opory samy sedět). Jde vlastně o jakousi zmenšovací výplň sedačky. Věc, do které se děťátko zapře, hlavně když usne. Oporu můžeme popsat jako  jakési boční polštáře, které zabrání zkroucení tělíčka a hlavičky do stran. Ideální čas na pořízení je tehdy, kdy děťátko přechází z miminkovníku do sedačky. Tento čas nastává okolo 9. měsíce věku.

Doba využitelnosti je vždy u každé opory jiná. Některá opora je na rok, jiná na roky dva. Obecně můžeme říci, že opory trupu pro 2-místné cyklovozíky jsou využitelné na nejkratší dobu díky úzkému prostoru sedačky


Opory hlavy a trupu

 999-opora-hlavy-trupu-leggero-ensoopora-hlavy-trupu-leggero-enso-seda-1

-          Záhlavník (opora hlavy) je ideální pro děti, které již nepotřebují oporu trupu. Nejčastěji si záhlavníky pořizují zákazníci pro starší sourozence do 2-místných vozíků. Záhlavník je fajn hlavně pro větší komfort dětí při spánku.

 zahlavnik-vozik-kocarek-lisky

Pro každý typ a značku vozíku existuje jiná opora trupu a hlavy. Téměř vždy musíte hledat přesně takovou, jaká je určena do vašeho vozíku. To je to nejlepší řešení.

Pokud si s výběrem příslušenství pro váš vozík nevíte rady, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám s pomůžeme a poradíme.
Na cyklovozíky se specializujeme již od roku 2009, kdy jsme museli řešit zdravotně vhodný vozík za kolo pro naši dceru Lucku, která od narození omdlévá. Prošli jsme rukama mnoha lékařů specialistů, zjistili důležitá fakta o vhodnosti cyklovozíků a touto problematikou se zabýváme dodnes.
Značka našich produktů DOGY COMPONENTS je již známa téměř po celém světě. Nejrozšířenější je naše odpružení DOGY pro děti i psy.
Do vozíků šijeme i textilie. Mezi nimi vedou právě opory trupu. Velmi oblíbené jsou i prachové síťky  a různé typy clon.

 

Nejprodávanější opory hlavy a trupu: 

 

 1-DÍLNÁ OPORA TRUPU A HLAVY PRO 1-MÍSTNÝ CROOZER A XLC  

 2-DÍLNÁ OPORA TRUPU A HLAVY PRO VOZÍKY THULE 

 2-DÍLNÁ OPORA TRUPU A HLAVY PRO 1-MÍSTNÝ CROOZER 2016+ 

 

Miminkovník: prodejnost vždy dle typu vozíku.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Další články, které by Vás mohli zajímat:

 

blog / rady a články



 

Zpět do obchodu