Použití cyklovozíku za elektrokolo

Rozhodně elektrokola pro tahání cyklovozíku moc doporučujeme. Táhnete-li za kolem zátěž třeba až 50 kg (počítejte, že vozík má cca 16 kg, děťátko či pejsek také něco váží, a ještě si určitě vezmete do vozíku nějakou batožinu), rozhodně s dopomocí elektromotoru ujedete trasu delší, váhu vozíku za sebou téměř nepostřehnete a jízdu si tak více užijete. Nemusíte řešit, zda je v trase stoupání, řešit nemusíte ani to, zda vůbec vozík utáhnete, pokud nejste zdatní sportovci.

Prostě jízda na elektrokole s vašim děťátkem či pejskem ve vozíku bude ještě větší zábava a radost.

 

Elektrokolo a vozík je skvělá kombinace...

Osobně máme vyzkoušeno a vozíme takto naši psí smečku ve vozíku Croozer Dog Jokke s odpružením DOGY. (Nejmenší členku psí smečky vozíme ve vozíku Croozer Dog Peppa za klasickým kolem.) Před psími vozíky jsme používali vozík Leggero ENSO pro našeho syna a pro dceru jsme před lety měli odpružené XLC Mono.

JAK UPNOUT VOZÍK ZA ELEKTROKOLO

Určitě vám kupy prodejců kol i vozíků poví, že vozík za kolo neupnete. Není to tak. Obraťte se na nás a my vám poradíme jak na to. Na 99,9 % se nám to podaří.

Jak upnout vozík za kolo

Jsou tři způsoby, jak upnout vozík:

  1. Úchyt pod rychloupínák v zadním kole. (Toto již nebývá standardem, tak jak bylo dříve. Má-li však vaše elektrokolo rychloupínák, na 99 % nemusíte dále nic řešit a jen na rychloupínák nasunete spojku (držák cyklooje vozíku) a můžete vyjet. Jedna spojka je vždy v ceně vozíku, je to tedy nejlacinější řešení.)
  2. Pokud má vaše zadní kolo pevnou osu (nejčastější řešení), pak budete muset na 99 % zakoupit tzv. adaptér pevné osy.

     

    Co je to adaptér pevné osy?

    Je to v podstatě náhradní pevná osa, která má na sobě závit navíc, na který se přichytí spojka cyklooje (tyč spojující kolo a vozík). Švýcarské vozík LEGGERO mají úchyt cyklooje již integrovaný na ose. To zajišťuje pevnější spojení. Ostatní značky zpravidla kombinují adaptér osy a samostatný úchyt.

    Neexistuje žádný universální adaptér, ale je potřeba vždy vybrat adaptér na míru vašemu kolu i vozíku. Adaptérů je na trhu desítky a liší se délkami, závitem a tvarem dosedací plochy. S výběrem Vám rádi pomůžeme, pokud si na výběr netroufnete samy. Jak vybrat ten správný adaptér ze široké nabídky? Pročtěte si následující články (dle značky vozíku).

     

    Jak určit adaptér pevné osy pro vozik THULE, CROOZER, XLC, QERIDOO, HAMAX a další

    Jak určit adaptér pevné osy pro vozik LEGGERO

  3. Dále máme také různé speciální adaptéry na atypické rámy kol (značka Leggero) . Za ty jsme moc rádi např. u kol s pohonem v zadním kole, u kterých nelze měnit osu zadního kola. Zdaleka ne každé kolo je však na tyto adaptéry uzpůsobeno a dále není možné tyto adaptéry použít na kola s karbonovým rámem ( v případě, že nemají například přípravu pro upevnění stojánku). Kola s karbonovým rámem však mají zpravidla pevné osy, což je případ 2. uvedený výše.
  4. Jiná upnutí ke kolu než za střed zadního kola, jsou velmi ojedinělá, nebo zastaralá. Například vozíky WeeHoo pro větší děti se upínají na sedlovku dodnes. Ale opět není vhodné upnutí na karbonový rám či karbonovou sedlovku.

Pokud vám váš prodejce kol sdělí, že není možné za toto kolo vozík upnout, neklesejte na mysli a ozvěte se nám.
Prodejci, kteří se nespecializují na prodej vozíků za kolo, nemají podvědomí o tom, jaké různé řešení pro upnutí existují.
S velkou pravděpodobností my, specialisté na vozíky, vozík upnout dokážeme.


Nejbezpečnější a nejmodernější upnutí je opravdu do středu zadního kola a to i v případě kol s karbonovým ráme. Tomuto tématu jsme se již věnovali v minulosti v tomto článku. Kolo se v případě připojení za zadní osu nepoškodí, vozík se svévolně neodpojí, vše funguje tak, jak má. Rozhodně není důvod se obávat.
Cyklovozíky jsou naším hlavním oborem již od roku 2009 a ani jednou jsme neřešili žádný problém s odpojením vozíku za jízdy či poškozením kola.

Kola s elektropohonem ve středu zadního kola

Toto řešení je pro upnutí vozíku tím „nejhorším“. Za některá taková kola dokážeme vozík upnout, za některá bohužel ne. Záleží na řešení a tvarování rámu a rozměry zadní osy (průměr osy a závit). Za pár takových kol jsme již vozík upínali a podařilo se například s využitím speciálního adaptéru Leggero na pevnou osu s vnějším závitem (náhrada za původní matici.
Abychom dokázali říci, že právě vaše kolo je pro upnutí vozíku vhodné, potřebujeme zaslat fotografie osy zadního kola (z pravé i levé strany kola), případně zaslat bližší informace o průměru osy a stoupání závitu. Identifikace vhodného spojky "na dálku" je složitá, ale naše úspěšnost celkem vysoká :).

Nejideálnější je sjednat termín dojet přímo s kolem k nám a na místě vše vyzkoušet. Anebo lze zaslat detailní fota na e-mail daniel@odpruzeni.cz.

RADY

VHODNOST KOLA PRO UPNUTÍ VOZÍKU

Pokud již máte doma kolo a vozík kupujete až jako druhý, můžeme vám předem ověřit vhodnost kola pro vozík (opět na základě zaslaných fotografií a případně upřesňujících údajů). Pokud máte teprve kolo objednáno a nemáte možnost přesně přeměřit a nafotit osu, nebudeme schopni říci nic, jelikož jen samotné údaje o ose od výrobce (z návodu či popisu kola z webu - zpravidla se jedná o rozměr náboje zadního kola - nikoliv rozměr osy) nám na 100 % neurčí, jaký adaptér potřebujete. Je nutné mít opravdu osu u sebe.
Z praxe nedoporučujeme ani to, aby vám prodejce kola dodal údaje osy z jiného kola (jiného modelu kola) od stejného výrobce. Co kolo, tak jiná osa. Neplatí rozhodně to, že jeden výrobce = jeden typ osy. Opravdu vřele doporučujeme prozkoumat přímo  konkrétní kolo a parametry konkrétní osy.

VČASNÝ NÁKUP

Nikdy nekupujte vozík těsně před dovolenou, dejte si čas na případné dořešení nejen upnutí k vozíku, ale také na seznámení se s vozíkem. Seznamte se včas s jeho obsluhou, dejte si čas na dokoupení vhodného příslušenství (např. opora hlavy a trupu pro dětičky od cca 9 měsíců do 1,5 roku je za nás velmi podceňovaná a přitom téměř nutná).

ZAPŮJČENÍ KOL

Pokud si budete na dovolené půjčovat elektrokola, ale povezete si svůj vozík, ujistěte se, že daná půjčovna má k dispozici dostatek různých adaptérů pevných os a zaručí Vám zapůjčení těch správných adaptérů.

 

DALŠÍ ČLÁNKY

Na našem webu najdete další články.
Zde ty nejčtenější:

Vozík za kolo pro psy
Odpružení vozíků – nejdůležitější věc celého vozíku

 

 

Zpět do obchodu