Odpružení cyklovozíků - nejdůležitější vlastnost

 Odpružení cyklovozíků - nejdůležitější vlastnost

 

Jak již bylo mnohokrát řečeno a napsáno, kvalitní odpružení je základ kvalitního cyklovozíku a zdravé jízdy pro děti i psy.
Ano, odpružení není jediný aspekt, který je třeba při výběru toho správného cyklovozíku zohlednit, ale je klíčový pro pohodlí a zdravotní nezávadnost vozíčku. A má to samozřejmě i vliv na to, jak se vašemu děťátku nebo i pejskovi bude ve vozíčku líbit.

Nejednou jsme se setkali se zákazníky, kteří měli negativní zkušenost s neodpruženým nebo nekvalitně odpruženým vozíkem. Děti celý výlet probrečeli. Po vyzkoušení vozíku s kvalitním odpružením byli spokojené.


Zmínili jsme zdravotní nezávadnost. Faktem je, že mozek dětí zhruba do 2 let věku není pevně upevněn v lebce a je mnohem více náchylný na otřesy a jejich negativní vliv na další vývoj. To je neoddiskutovatelný fakt potvrzený mnoha lékařskými kapacitami. Proto výrobci upouštějí od vozíků bez odpružení a jejich nabídka a produkce klesá.


Výraz pohodlí mluví sám za sebe. Je to o komfortu a přenášení vibrací od kol, přes konstrukci vozíku až na tělo dítěte. Vyšší účinnost, vyšší zdvih a tlumení eliminují přenášení těchto vibrací.
Účinností je myšlena schopnost odpružení reagovat na překážku a pohltit co nejefektivněji náraz způsobený přejezdem překážky. V tomto případě lze také mluvit o tuhosti odpružení.

Čím tužší odpružení je, tím nižší je schopnost odpružení pohltit náraz!

Účinnost je spojena se zdvihem. Zpravidla odpružení s nižší účinností má i nižší zdvih. Zdvih lze chápat jako maximální možnou míru pohlcení nárazu. Lze jej také definovat jako rozdíl mezi polohou vozíku před stlačením a po stlačení odpružení.
Čím vyšší zdvih je, tím vyšší překážky je schopen vozík překonat bez přenosu rázů do konstrukce vozíku.
Tlumení je důležitým prvkem při průjezdu náročnějších terénů a má vliv na eliminaci zpětných rázu zejména při přejezdu více po sobě následujících překážek.

Pokud vozík a jeho odpružení nedisponují tlumením, může dojít ke zpětným rázům do vozíku a vzniku druhotných vibrací.

Na trhu jsou dostupné následující varianty odpružení:

  1. Žádné
  2. Elastomerová
  3. Listová pera
  4. Pružina s tlumičem

Jak lze řešit dodatečné odpružení:


U vozíků bez odpružení lze řešit pružení výměnou plášťů za pláště s větší šířkou a použití nižšího tlaku.
A nebo přestavbovým kitem - odpružením DOGY, který je však kompatibilní pouze s některými typy vozíků, ale jedná se o velice účinné řešení.

Bohužel v současnosti takové vozíky již nejsou na trhu, lze zakoupit pouze bazarové.

Příklady: Croozer Kid for 1/2XLC MONO by CROOZER, XLC DUO by Croozer.

 

Pružina s tlumičem zpravidla poskytuje stejný nebo vyšší zdvih i citlivost. U některých vozíků lze citlivost i regulovat. Tlumením reguluje zpětné rázy a jedná se nejdokonalejší systém pružení.

Příklad: Leggero Enso 

Elastomerové odpružení je vhodné zejména do městského prostředí a na hladké cyklostezky bez překážek. Citlivost i zdvih jsou malé, tlumení žádné. Vozíky s elastomerovým odpružením nedoporučujeme pro jízdu v terénu.

Příklady: Leggero Vento RCroozer Kid Plus for 1/2

Odpružení cyklovozíku listovými pery je vývojově další verze nabízející vyšší zdvih i vyšší citlivost, kterou lze regulovat. Nevýhodou je, že regulace snižuje zmíněný zdvih. Vozík s listovým odpružením je vhodný do mírného terénu.

Příklady: Thule Cross 1/2Thule Sport 1/2

 

VIDEO: Pružina s tlumičem: Leggero Enso

 

Faktem však je, že i mezi výrobci jsou rozdílná zpracování jednotlivých systémů odpružení a pružina s tlumičem jednoho výrobce nemusí být stejné účinná jako pružina s tlumičem vozíku jiného výrobce.


Proto Vám doporučujeme, abyste výběr cyklovozíku neřešili formou nákupu v e-shoputypu Allegro, ale vyhledali specialisty, u kterých si jednotlivé modely můžete osobně vyzkoušet a na místě vám zodpovědně poradí i s ohledem na vaše preference a očekávání. Pokud to není možné, alespoň to se specialisty konzultujte.


My se čistě jen cyklovozíky zaobíráme již od roku 2008 a zodpovědně můžeme říci, že problematiku vozíku známe "horem dolem".
Vše co nabízíme, osobně i známe. Vše zkoušíme a testujeme.
Vozíky jsme schopni předvést u nás u Českých Budějovic, ale také mnoho dokážeme vyřešit on-line. Není problém se s námi telefonicky spojit a případně si poslat videa a fotky. Rádi Vám poradíme s výběrem vozíku na míru přesně vám.

Zde jeden z našich testů na speciálním zařízení simulující jízda ca 10km/h a zatížení 15kg:

       

 

Zpět do obchodu