Recenze na norský dvoumístný vozík Thor Hushovd Twin Race

Na podzim 2021 jsme do naší nabídky zařadili fungl nový dětský sportovní vozík nejen za kolo, který je 100% vyroben v Evropě. Jeho rodnou zemí je Norsko. První, kdo jej měl čest otestovat, byla sportovní rodinka se dvěmi dětičkami, rodina Vonešova. Vozík Thor Hushowd Twin jsme jim zapůjčili a Vonešovi nám na oplátku napsali krásnou recenzi. 

Test vozíku Thor Hushovd Kid Racer Twin

Sportu se nechceme vzdát ani s dvěma malými dětmi, což je v dnešní době naštěstí řešitelné. Na trhu je velké množství sportovních kočárků a vozíků, takže problém je spíš opačný. Který z nich je nejvhodnější, nejpohodlnější pro pasažéra, ale také pro tahouna, který má dostatečně velký úložný prostor a v neposlední řadě je velmi důležité při výběru vozidla jeho odpružení.

Když jsme měli jen jedno dítě, vyzkoušeli jsme na běh, kolo i lyže vozíky od značek Thule a Hamax. K oběma jsme měli výhrady a hledali dál. V tu chvíli jsme objevili web odpruzeni.cz a nového favorita, vozík Leggero Enso. Jenže v tu chvíli už jsme čekali druhého pasažéra.

S dvěma dětmi jsme byli se hledáním opět na začátku. Čím více jsme dvoumístné vozíky řešili a porovnávali, tím jsme si potvrzovali, že taková „formule“ jako Enso na trhu aktuálně není a „dvoumístňáky“ jsou ještě více o kompromisech.

Spojili jsme se s tou nejpovolanější, paní Martinou Šragovou z odpruzeni.cz, a řešili, jaký vozík by nejlépe vyhovoval našim představám a požadavkům. Už u výše uvedených jednomístných vozíků jsme řešili nedokonalosti jako jsou např. nedostatečné odpružení nebo nedostatečná síťka.

Priority máme jasné - pro naše děti chceme co nejlepší odpružení, vysokou bezpečnost, pohodlí, prostor, dostatečnou prachovou síťku a pro nás dobrou ovladatelnost vozíku a jednoduchost skládání. Martina nám řekla o novince v jejich nabídce (i na trhu), vozíku Thor Hushovd Kid Racer Twin a domluvili jsme se, že si tento vůz pro naše děti vyzkoušíme na krátké zimní dovolené na Šumavě.

Norský vozík jsme ozkoušeli při běžkování v mírném terénu v okolí Modravy, lehkém běhu a při pochůzkách po zasněžené obci a okolí. Pasažéry byly děti ve věku 2,5 roku a 6 měsíců. Nutností byla tedy i instalace miminkovníku. A zde se ukázal první malý problém. Instalace miminkovníku Weber není úplně pohodlná, ale po pár pokusech na to přijdete. I tak to ale vždy několik minut zabere. Zde jsou naše postřehy a shrnutí po pár dnech s tímto vozítkem.

Dětský vozík Thor Hushovd Twin

Jako praktické a kvalitní považujeme:

+     Odlišný způsob složení vozíku (á la harmonika), který vás na začátku nenadchne (než získáte ten správný grif), ale po pár pokusech ho oceníte, umožňuje totiž zúžení před vstupem do vchodových dveří nebo umístění do kufru auta rovnou za zadní sedačky nebo na bok kufru (pokud máte dostatečně hluboký kufr), samozřejmě záleží na velikosti auta, nám tam sedl akorát (Renault Grand Scenic).

+     Instalaci miminkovníku od značky Weber (také v nabídce odpruzeni.cz) byl vozík i pro nesedícího pasažéra velmi pohodlný, prostorný a samozřejmě bezpečný. (Miminkovník Weber naleznete ZDE.)

+     Pevná konstrukce vozíku a nadstandardní provedení bezpečnostních pásů.

+     Velmi pohodlné polstrování a dostatek místa pro obě děti i v zimních kombinézách a fusaku pro miminko, materiál interiéru zároveň působí jako ideální pro údržbu (ale to ukáže až čas).

+     Předělaná páková brzda a původní parkovací brzda (např. na rozdíl od systému brzdy Thule je tento pákový příjemnější pro maminky s namoženým a citlivým zápěstím).

+     Postroj pro tahouna na běžky není řešen bederním pásem jako např. u Thule, ale širokými pásy překříženými přes záda a oje jsou připnuté karabinami, což umožňuje velmi rychle odepnout vozík a není nutné nechávat žádnou část postroje, která se připevňuje k tělu, venku na mrazu. S dvěma dětmi za zády je samozřejmě běžkování trochu jiný sport a asi to nesedne každému…????

+     Odpružení vozíku, které krásně kopíruje terén a dává tak dětem dostatek pohodlí.

+     Dobrá ovladatelnost vozíku.

+     Praktická zabudovaná „transportní“ kolečka v přední části.

+     Design vozíku, kterým se určitě odlišíte v záplavě Chariotů, Croozerů apod….:-) Světlé barvy možná působí jako nepraktické vzhledem k možnému znečištění, ale materiál působí jako dobrý na údržbu (během testu jsme nezvládli vyzkoušet).

 Ski set Thor Hushovd Twin

Trochu nás zklamalo těchto pár věcí:

-       Na první pohled je madlo vozíku v ideální výšce (oba máme kolem 180 cm), ale je úzké na úchop a nedá se polohovat. A to se v terénu ukázalo jako nedostatečné. Ale dle informací z odpruzeni.cz už se na tom pracuje.

-       Boční okna jsou bez sítěk (to je asi přednost jen vozíků Thule Sport), v zimě jsme využívali jen neodvětraný „slídový“ kryt vozíku a když začalo svítit sluníčko, ve vozíku se hodně oteplilo a museli jsme hlídat, aby se děti nepařily.

-       Celá zadní část vozíku je řešena jako úložný prostor, ale je to pouze velká kapsa, do které se špatně organizují věci; proto jsme řešili zavěšením batohu od Alla baby, který používáme i na běžném kočáru na výletech. Tam má opět konkurence trochu navrch.

-       Oje na běžkování s vozíkem nejsou skládací, takže se do klasického osobního auta nevejdou a musí se přepravovat na střeše.
*** POZNÁMKA*** Thor Hushovd bude již dodávat ski sety 2. generace 2023 s teleskopickými tyčemi. Tímto se vyřeší i přepravní problém. :-)
SKI SET THOR HUSHOVD

-       Kočárkové kolečko je také na tyči před vozíkem (oproti konkurenci, která ho má hned na přední částí vozíků), sice jsme to nevyzkoušeli v městské džungli - MHD, vlaku, výtahu a podobně, ale ve spojení se nesklopným madlem to může být ve městě trochu problém.

-       Vozík není pro větší děti ten nejprostornější (výrobce doporučuje max. výšku …. cm), v tomto směru se určitě dá najít větší.
Větší vozík se dá najít asi pouze Vento od švýcarské značky Leggero. Najdete jej zde: LEGGERO VENTO SPORT

Celkově vzato, novinka na trhu, spojená se jménem legendárního norského cyklisty, určitě působí jako zajímavá alternativa ke stávajícím vozíkům. Už v tuto chvíli nabízí spoustu dobrých vlastností a je potřeba jen vychytat mouchy.

Jako největší devízu určitě vidíme spolupráci výrobce s firmou odpruzeni.cz a věříme, že díky této spolupráci se vozík stane ještě větším favoritem pro další sportovní rodiny, protože jak jsme se dozvěděli, většina z našich připomínek už je v tuto chvíli ve fázi vývoje vylepšení.

My máme ještě chvilku na přemýšlení, než bude vozík více využitelný pro sport i s naším menším pasažérem, ale Thor Hushovd Kid Racer Twin je určitě horkým favoritem.

Dostupné příslušentsví:

SKI SET

JOGGER SET

RUČNÍ BRZDOVÝ SET

Thor Hushovd Twin Ski setThor Hushovd Twin 2-místný dětský vozík

 

Thor Hushovd Twin dětský sportovní kočárek

Zpět do obchodu