Proč jsme si my vybrali právě vozíky Leggero?

Švýcarské vozíky Leggero. 
Proč jsme si tyto vozíky vybrali my?

 

Vozíky švýcarské značky i výroby LEGGERO jsme poprvé objevili na cyklo veletrhu v Německu EUROBIKE v roce 2017. Na veletrh jezdíme každoročně a hledáme zde novou inspiraci a nové značky vozíků, které by splnili naše požadavky a my je mohli pro Vás zařadit na náš e-shop. V naší nabídce chceme mít převážně takové vozíky, které jsou kvalitní, splňují svými parametry komfort i pro malé děti a svou spolehlivostí předchází reklamacím. Dále samozřejmě nabízíme ty vozíky, o které je v Česku zájem.

Multifunkční sportovní vozíky Leggero nás na 1. pohled zaujali svým designem, na další podrobnější pohled okem konstruktéra splnili požadavek na kvalitní konstrukci a u modelu Enso nás nadchlo odpružení skvělé odpružení vhodné do terénu. To je pro nás vždy 1. parametr, jak poznáme kvalitní vozík – vhodný pro děti do 2 let, který může uživatel využít i na jízdu mimo asfaltové cesty, tedy do většího terénu a nemusí mít strach o zdraví svého děťátka.

V roce 2018 jsme se s firmou Brüggli dohodli na spolupráci a vozíky Leggero začali dovážet do ČR.
U vozíků nám chybělo nějaké příslušenství, ale jelikož sami produkujeme doplňky i pro jiné značky vozíků, tyto doplňky jsme začali vyrábět i pro švýcarskou značku Leggero. Sluneční clony, přepravní vaky, ale také ski sety nebo speciální pružiny tlumiče pro model Enso, určené pro cyklistiku s malinkými děti s váhou do 10 kg.

Pozn.: dole pod článkem si můžete přečít, jak jsme se na sortiment vozíků za kolo dostali a jak vozíky využíváme sami. 

PŘEHLED MODELŮ VOZÍKŮ LEGGERO

Co je pro nás na vozících Leggero nejdůležitější?

Pokusím se shrnout několika málo bodech, se stručným popisem:

ODPRUŽENÍ VOZÍKŮ LEGGERO

Odpružení je třeba uvést na prvním místě. Model Leggero Enso má za nás nejdokonalejší odpružení, které je seřizovatelné dle zatížení vozíku a hlavně: tvořeno je pružinou a tlumičem zpětných nárazů. Dále stojí za zmíňku sedačka, která je zavěšená a tím pohlcuje mikrovibrace vznikající přejetím i nejmenších nerovností na silnici.
Takovéto (za nás dokonalé: funkční a citlivé) odpružení nabízí pouze tento vozík, žádný jiný na trhu. Novinka je měkká pružina pro miminka o váze do 10 kg. Tu naleznete v odkazu zde:
SOFT PRUŽINA PRO VOZÍK LEGGERO ENSO - ZDE

 Ofdpružení Leggero Enso vozík za kolo

 Sedačka vozíku za kolo Leggero Enso

SEDAČKA

Sedačka v Leggero Enso je také špičková, přirovnali bychom ji k jakési autosedačce. Dítě opravdu sedí na sedadle, nohy má svěšené dolů. Sedačka je (jak je uvedeno výše) zavěšená na rámu vozíku, tudíž pohltí mikrovibrace vznikající i na malých nerovnostech, které jsou např.  i na každé české asfaltové cestě.
Sklon sedačky je přizpůsoben tak, aby byl posed správný pro páteř dítěte. Anatomické tvarování bylo konzultováno při konstruování vozíku spolu s lékaři.
Opěrka je snadno výškově stavitelná dle výšky dítěte. Sedačka je stavitelná od malinkého dítěte až po 8-letého „dorostence“. Nač vozík pro 8-leté dítě? Článek na toto téma chystáme. Namátkou: vození dítěte do školky, určení pro zraněné, nemocné či postižené děti.

BÍLÝ VOZÍK LEGGERO ENSO V PLNÉ VÝBAVĚ - ZDE

BRZDY

Kotoučové brzdy jsou další velmi důležitou předností vozíků Leggero. Jsou použity brzdy z horských kol, tedy ty s největší funkčností. Model Leggero Vento má dokonce hydraulické kotoučové brzdy. Ovládací prvek je klasická cyklo páčka. Všichni jsme zvyklí při krizové situaci intuitivně páčku zmáčknout. Servis těchto brzd je možný v jakémkoli cyklo servisu v ČR. Nejsou použity žádné speciální dílce, které by byly nutné pro servis. Toto je také velmi důležitá vlastnost především v době lockdownů a výpadků zboží z ciziny – především z Číny (narážíme na problémy u vozíků z Číny v době Covidu).
Za zajímavý fakt považujeme také to, že je brzdový kotouč pevně přichycený na kole, né na vozíku.
Pokud z vozíku sundáte kola, neopíráte vozík na zem o kotouč, a nehrozí jeho poškození. Kolo s kotoučem uložíte při převozu dovnitř vozíku a ideálně tak kotouč chráníte. Brzdy tak například nebudou šoupat o brzdové destičky, či pískat při jízdě a brzda bude spolehlivě fungovat.

DOSTUPNOST NÁHRADNÍCH DÍLŮ

Leggero vozíky jsou vyráběny ve Švýcarsku u Bodamského jezera. Dostupnost náhradních dílů, vozíků i příslušenství k nim, je pro nás velmi snadná, dodací lhůty, díky malé vzdálenosti do Švýcarska, jsou krátké. Ke každému modelu je garantována 10-letá záruka dodání náhradních dílů (a to dokonce od data ukončení výroby daného modelu. Co to znanená? Například zakoupíte vozík v roce 2017, konec výroby daného modelu bude v roce 2021, ale náhradní díly budou dostupné tedy až do roku 2031).

CERTIFIKOVANÉ MATERIÁLY 100% BEZ ŠKODLIVIN

Leggero, jako jediná značka, má veškeré materiály na vozíku certifikované – 100% bez škodlivin.
Kvalita materiálů
 je naprosto špičková, údržba textilií je velmi snadná (např. otíráním vlhčenými ubrousky či mytí exteriéru i interiéru vozíku „wapkou“ – možno vidět na našem Facebooku „Leggero - vozíky za kolo“). U jiných vozíků dochází ve slunečném počasí při prostupu slunečních paprsků do kabiny vozíku ke hromadění chem. škodlivin, což není pro malé děti žádoucí. Ve vozících Leggero se toto neděje, vozíky mají materiály s 0% škodlivin. Potah, sedačka, pneumatiky…

NEJVYŠŠÍ BEZPEČNOST

Bezpečnost ve zkratce: až do 50-ti km srážky dokáže veškerý materiál na vozících odolat a vozík se nemůže žádným způsobem ZBORTIT / složit (díky úplně jiné konstrukci vozíku, než mají ostatní značky) Lidově řečeno, vozík nemůže ani při zadním nárazu dítě skřípnout přivřít. Materiály na vozíčku také odolávají nárazu (až do 50 km/h srážce). Toto potvrdili nejmodernější crash testy, provedené firmou TÜV v Německu.

PLASTOVÁ VANA PODVOZKUPlastová vana podvozku Leggero Enso

Přední (nejnižší) část podvozku je plastová. Pokud vozík skládáte, odděláte kola, vozík bez obav můžete opřít a nemusíte se obávat prodření. To samé platí při jízdě terénem. Veškeré případné nárazy dostane plast, který je vyztužen sklokeramickými vlákny a materiál je opět odolný do 50-km srážky.

INTEGROVANÁ KOČÁRKOVÁ KOLEČKA

Kočárková kolečka vozíku Enso jsou integrovaná, jsou tedy pevně připevněny k vozíku a jejich obsluha je nejsnadnější, ve srovnání s jinými vozíky v naší nabídce. Kolečka zandáte pouhým stlačením tlačítka ve zvednuté pozici vozíku, kolečko pak samo zaklapne. Aktivace koleček je ještě jednodušší. Kolečko nohou „vykopnete“ je nachystáno k vyjetí na trať. 

LEGGERO JAKO JEDINÉ PROŠLO ÚSPĚŠNĚ TÜV TESTY

Vozíky Leggero jako jediné úspěšně prošli náročnými, nejmodernějšími testy TÜV. Ty byli dělány dvojmo. Vozík je testován jako dětský vozík i jako kočárek. Oboje testy zkoumají vždy jiné vlastnosti. Model Enso byl konstruován firmou Brüggli ve spolupráci s TÜV Süd tak, aby vozík byl opravdu bezpečný a oboje testy zvládl bravurně bez závad a mohl tak získat certifikaci mezinárodně uznávaného zkušebního ústavu TÜV Süd.

SKVĚLÁ PŘEDNÍ SÍŤKA

Přední síťka je dostatečně hustá, pochytá maximum nečistot odlétajících od rodičovského kola, není tedy třeba dokupovat další přídavné síťky, které jsou u jiných značek nezbytné. Přídavná prachová síťka u jiných značek vozíků pak není ideální pro cirkulaci vzduchu uvnitř vozíku, snižuje (někdy výrazně) možnost cirkulace vzduchu dovnitř kabiny vozíku. Leggero = žádné přídavné síťky.

DEFORMAČNÍ ZÓNY VOZÍKU

pokud ve vozíku vezete dítě, které samo ještě neumí sedět, je nutné jej položit do tzv. „miminkovníku“ (jako u všech ostatních vozíků). Miminko v miminkovníku ve vozíku Leggero má za hlavou dostatečný deformační prostor. Pokud dojde k zadnímu nárazu do vozíku (například na cyklostezce do vás může narazit malé dítě na kole), nedostane miminko ránu do hlavy, je chráněno jistým deformačním prostorem. Pozor, né všechny vozíky tuto deformační zónu mají.

VELKÝ ÚLOŽNÝ PROSTORLeggero Enso Complete Sport Surf

Vozíky Leggero nají veliký úložný prostor. Odvezete věci pro celou rodinu na celodenní výpravu. Velkého úložného prostoru si většinou zákazníci všimnou na první pohled již při příchodu k nám.

VYUŽITÍ NA IN-LINE BRUSLENÍ

Vozíky Leggero jsou přímo od výrobce určené pro in-line bruslení.
Mají výborně řešené těžiště. Dále mají, jak jsem zmínila výše, skvělé odpružení. To dává předpoklad ke skvělé ovladatelnosti při in-line bruslení.
Sami si veškeré vozíky testujeme s našimi dětmi. Jednoznačně je za nás Leggero Enso nejvhodnější vozík na in-line bruslení. Nejlepší brzdy, ovladatelnost, bezpečnost. To je pro in-line bruslení, hlavně ve větších rychlostech, moc důležité.
V naší zemi nemáme moc stezek vhodných na in-line bruslení. Všichni bruslaři se tak schází na malých úsecích a většina těchto stezek je přetížena. Není tedy výjimkou, že se na stezce stane kolize. Krom bruslařů stezky využívají maminky s kočárky, lidé venčící psy, rodiny na cyklovýletech s malými dětmi, lidé na procházkách ve větších skupinkách. Vždy potřebujete opravdu spolehlivé brzdy, abyste zabrzdili vozík, který sám o sobě váží cca 16 kg a uvnitř vezete vaše děťátko, které také něco váží. Plus přičtěte váhu nákladu. A tyto kilogramy je opravdu dobré brzdit spolehlivými, kvalitními brzdami, které nabízí právě vozíky Leggero.
Poznámka: pro krytí škod pojišťovnou je též důležité, aby Váš vozík/kočárek byl na tento sport od výrobce určen.

VŠECHNY SETY MÁTE STÁLE U SEBE

Na vozíku Leggero Enso i Leggero Vento má své místo každé příslušenství. Cyklo oj má upnutí po pravé straně vozíku (viz foto), jogger kolo na zadná brašně, kočárková kolečka jsou integrovaná. Nemůžete je tak ztratit za jízdy, ani je zapomenout doma.

LEGGERO VOZÍKY JSOU BITELNÉ A NEPŘEVRHNUTELNÉ

Vozíky Leggero mají robusní, bitelnou konstrukci. Dále za nás ideálně řešené těžiště vozíku. Váha vozíku je též důležitá pro stabilitu.
Pro nás jsou tyto vozíky určitě jedny z nejstabilnějších.
Samozřejmě je důležité vždy uzpůsobit jízdu faktu, že ve vozíku vezete své dítě. To platí pro veškeré vozíky na trhu. Dle návodů je maximální povolená rychlost 25 km/hod. Stejná rychlost je povolená pro jízdu na elektrokole.

VYUŽITÍ ZA ELEKTROKOLO A DOSTUPNOST MNOHA ADAPTÉRŮ PEVNÝCH OS

Vozíky Leggero jsou certifikovány také pro využití za elektrokola.
Co je velmi důležité, firma Brüggli vyrábí velké množství adaptérů pevných os, díky kterým připojíte vozík Leggero ke každému kolu.  
ČLÁNEK O VÝBĚRU ADAPTÉRU PEVNÉ OSY

MODEL LEGGERO VENTO 1-MÍSTNÝ ČI 2-MÍSTNÝ VOZÍK 2v1

Leggero Vento je vozík exkluzivní ve dvou věcech. První je možnost nastavení sezení pro 2 děti nebo pro jedno dítě uprostřed vozíku. Pokud vezete jedno dítě ve 2-místném vozíku, je vždy dobré, aby sedělo uprostřed pro lepší stabilitu vozíku. Toto nabízí pouze Leggero Vento.
ZDE PŘEHLED VŠECH 2-MÍSTNÝCH VOZÍKŮ LEGGERE VENTO 
Další plus jsou již zmíněné hydraulické kotoučové brzdy, které též nenabízí jiný vozík na trhu. Mínusem u tohoto modelu je horší odpružení, které my nedoporučujeme do terénu. Do terénu je pouze vozík Leggero Enso, které má jak skvělé kotoučové brzdy pro brždění při chůzi, tak luxusní odpružení (tlumič) se zdvihem až 7,5 cm.

VOZÍKY LEGGERO JSOU VHODNÉ I PRO VELKÉ DĚTI

Do vozíků Leggero se vejdou děti až do cca 140 cm (z naší praxe víme, že se tam vejdou děti až do 8 let). Do všech jiných vozíků se tak velké děti zdaleka nevejdou. Proč je to výhodou? Pokud se budeme bavit o vozíku Leggero Vento pro jedno nebo dvě děti (jednomístné či dvoumístné), můžete vézt malého sourozence ve vozíku a až se unaví velký sourozenec, tak jej posadíte dovnitř.
Vozíky Leggero ENso jsou u nás hojně prodávané pro nemocné, či postižené děti. Vozík je podstatně lehčí, než vozíky určené pro invalidy (ty se nedají ani skládat). 

DOBRÁ SKLADNOST DO AUTASložené Leggero Enso Complete Sport surf

Vozíky Leggero Enso je skvěle skladný. Takto vypadá složený.
Veškeré věci se dají nandat dovnitř vozíku, takže se Vám nebude nic válet po autě, nebo nezapomenete nic doma před odjezdem na dovolenou.
Osobně vozík občas vozím v mém (na 1. pohled malinkém) autě: v Mini Cooperu. 

Toto jsou narychlo sepsané důvody, proč jsme právě s firmou Brüggli začali spolupráci a proč vozíky Leggero nade vše milujeme a používáme je i pro naše dítě (konkrétně Leggero Enso).
______________________________________________________________________________

HISTORIE – KDE VZNIKLA MYŠLENKA ZAMĚŘIT SE NA ZDRAVÉ VOZÍKY ZA KOLO?
A jak nyní používáme vozíky my? 

Cyklistika doprovází naši rodinu už desetiletí, téměř všichni po dvě generace jsme nadšení cyklisté. Máme 12-letou dceru a 7 letého syna.
Naše firma od roku 1991 vyrábí cyklokomponenty.
V roce 2008 se nám narodila dcerka Lucie s neurologickou vadou. Tehdy jsme byli donuceni vyřešit (z pohledu neurologa) naprosto dobře odpružený kočárek a vozík za kolo.
Tehdy žádný vozík s opravdu citlivým a funkčním odpružením na trhu nebyl.
Nezbylo, než si vyrobit odpružení vlastní.
Takto jsme se pomalu přetvořili. Z výroby cyklo komponentů jsme vlastně rychle přešli na novou specializaci: vozíky za kolo.
Až do roku 2018 jsme nenašli jediný vozík, který již z výroby nabízí kvalitní odpružení, které by splnilo požadavky lékařů, a tedy už i naše.
Leggero Enso je první sériově vyráběný vozík, který je za nás vhodný pro i malé dětičky.
Od roku 2020 jsme i toto odpružení zdokonalili a dodáváme k němu upgrade – tzv. SOFT pružina pro Leggero Enso. Nyní jsme plně spokojeni.
A co je pro nás důležité, spokojen je hlavně náš syn.
V jeho věku a vzrůstu už se vlastně letos ani do jiného vozíku, než je Leggero Enso a Leggero Vento, nevejde. 
Vozík Leggero Enso miluje a do terénu odmítá jezdit v čemkoliv jiném.Vozík za kolo Leggero Enso Complete Sport
Až díky němu víme, že odpružení je OPRAVDU gró každého vozíku.
Jeho jízda ve vozících baví, ale nesmí vozík skákat a drncat.
Dcerku jsme přestali vozit ve vozíku cca v jejích 4 letech.
Dále jsem ji popravdě už ani tahat za kolem nechtěla, utáhnout za sebou vozík s velkým dítětem byla dost často velká fuška.

U syna je to jiné. Do firmy jsme pořídili elektrokolo a tím se nám otevřeli další možnosti využití vozíku. Nemusím řešit terén (kopce, roviny, opět kopce a ještě větší kopce..), vozík utáhnu vždy a všude.
Začala jsem vozit syna do mateřské školky místo auta opět vozíkem a po vyložení syna ve školce jsem vypnula dopomoc elektromotoru a užila si další hodinku sportu pro sebe.
(Asi se ptáte, proč nejezdil syn na svém kole sám. Proto, že by jsme to nepřežili ani jeden. Ráno v 7 hod by jsem rozespalého syna nedostala na kolo ani náhodou, natož na něm zdolat jeden vážně hooodně dlooooouuuuhy kopec a ujet trasu přes tři vsi. J Za mě rodiče nemožné to vydržet psychicky, se stále nadávajícím synem a on by cestu nepřežil díky táááák moc bolavým nohám, zádům, hlavně….. :D Majitelé větších dětí jistě plně chápou, o čem je řeč. :D )
A paradoxně se tak kruh uzavřel.
Elektrokolo mi dalo možnost si užívat o něco déle naše milované vozíky, syn si užil další rok jízdy v jeho milovaném vozíku (rozumějte přesně takto: „Mami, ve vozíku je to lepší než jet autem!“).

Vozík (Leggero Enso) nyní užívám jako nákladní / nákupní vozík.
Od domu jsem u obchodu stejně rychle jako autem. Do vozíku nakoupím a zboží nemusím „desetkrát překládat“ z košíku na pokladnu, zpět do košíku, poté do auta a ve finále z auto přenosit po zahradě do kuchyně.
Nákup s vozíkem Leggero Enso u mě probíhá tak, že do něj nakoupím, nákup pouze projede pokladnou, zpět naskládám do vozíku, a nakonec dojedu domu až ke dveřím domu, odpojím kolo a s vozíkem zajedu až do kuchyně, kterou máme v přízemí.
Spojím sport, pohodlný nákup (ano, „čumilů“ a obdivovatelů vozíku v obchodě je dost ;-) ).

Osobně mám bílé Leggero Enso a to si pište, ten je na obdiv všude. Švýcarský vozík a kočárek Leggero Enso bílý

Přejeme příjemný výběr vozíku pro Vaše nejmenší zlatíčka a kdyby jste si přeci jen nevěděli rady, nebojte se nám zavolat, s výběrem Vám rádi pomůžeme.

Za tým Leggero CZ  /  Odpružení.cz
Martina Šragová

Tel.: 773796858

 

 

 

Zpět do obchodu