Rozdělení vozíků Qeridoo dle modelů

Dětské vozíky Qeridoo
Přehled modelů (2022)

Značka Qeridoo vznikla v roce 2006 v Německu. Od té doby došlo k mnoho změnám. Poslední inovace byla v roce 2020.
Změny v roce 2020: změna textilií, více reflexních prvků, zvýšení konstrukce. Změněno bylo i odpružení - systém xBDS, které funguje na principu listových per a elastomeru naráz.

Jak vozíky Qeridoo vidíme my, jako specialisté na zdravotně nezávadné vozíky?

Qeridoo je za nás střední třída vozíků, které bychom doporučili pro rodiny, které s vozíkem nechtějí přímo žít, nebudou je používat denně. Primárně nejsou určeny do terénu,  jejich odpružení je vhodné na zpevněné povrchy, není vhodné do českých podmínek - tedy do terénu - na lesní a polní cesty. 
Vozíky vznikají v Německu, kde je široká síť cyklostezek s asfaltovým povrchem. A právě na tyto cesty je Qeridoo stavěno.
Plánujete-li jízdu právě v těchto podmínkách, odpružení Qeridoo nebude pro Vás problém.
Vozíky jsou určeny na cyklo pro děti od 1 roku, my doporučíme jezdit určitě jen po asfaltu až do 1 roku.
Citlivost i zdvih pružení je menší, efektivnost se dostaví až u těžších dětí. 

ODPRUŽENÍ DĚTSKÝCH VOZÍKŮ

Využití vozíku Qeridoo jako sportovní kočárek

Jako terénní kočárek má tento vozík přední kolo o velikosti 14", přičemž konkurenční značky mají velikost kola 16".
Přední malé kočárkové kolečko je s aretací.
Sedačka je za nás hezky řešena, určitě nevidíme problém v tom, že se nedá polohovat. Polohování sedaček je z hlediska bezpečnosti vozíků nevhodné, jelikož sklopením opěrky bezpečnostní pásy ztrácení na své bezpečné funkci.
(Toto tvrzení není pouze naše, opíráme se o výsledky atestů různých značek vozíků německou testovací společností TÜV.)

Upnutí vozíku ke kolu:

- pomocí pevného kovového úchytu, spojky v kombinaci s flexibilním kloubem cyklooje. V ceně je 1 úchyt ke kolu s rychloupínákem. Pokud máte na Vašem kole pevnou osu, musíte dokoupit adaptér pevné osy. Není nutno kupovat adaptér Qeridoo, můžete použít adaptéry Thule. 


VÝBĚR ADAPTÉRU PEVNÉ OSY

 

Aktuální modelové řady vozíků Qeridoo

  •  Kidgoo 1/2 PRO Anthracite grey / Kidgoo 1/2 PRO Mint
  •  Kidgoo 1/2 SPORT Anthracite grey / Kidgoo 1/2 SPORT Petrol blue
  •  Kidgoo 1/2 Anthracite grey/ Kidgoo 1/2 Petrol blue
  •  Sportrex 1/2 Petrol blue
  •  Speedkid 1/2 Petrol blue

Každý model je k dispozici jak v jednomístném, tak dvoumístném provedení (označeno číslovkou v názvu) a vždy ve dvou barevných variantách.
Těmi je "anthracite grey" a "petrol blue", případně u nejvyšší modelové řady to je "mint".

KIDGOO 1 / 2 (2020)

Řady Kidgoo jsou charakteristická hliníkovým rámem, který je identický pro všechny 3 uvedené verze výbavy (PRO/SPORT a tzv. basic bez označení). Zde tedy rozdíl nehledejte. Co se týče rozměrů, vnitřního prostoru, použitých materiálů a konstrukce odpružení, parkovací brzdy, vše je stejné. Základní rozdíl je tedy ve výbavě.

Kidgoo PRO - nejvyšší výbava

+ jogger set v ceně

+ kotoučové brzdy 

Verze, chcete-li řada Kidgoo PRO je nejvyšší model z celé nabídky Qeridoo. Kidgoo PRO má v základní výbavě jak kočárkové kolečko, odpružení a cyklo set (ostatně tyto 3 prvky výbavy najdete u všech verzí), tak zároveň i kotoučové brzdy zadních kol a přední joggingové kolo o velikosti 14" (tzv. jogging set). Díky této výbavě je dobrým univerzálem, s kterým můžete podniknout cyklovýlet, ale i výšlap v přírodě případně či se jít po práci proběhnout.

                                                   qeridoo-kidgoo1-sport-anthracite-grey-1 qeridoo-kidgoo-1-pro

Kidgoo SPORT - střední výbava

+ kotoučové brzdy v ceně 

(Naše poznámka: zamyslete se, zda má tato výbava smysl? Můžete brzdit, ale nemáte přední kolo nutné pro chůzi v kopcovitém terénu.)

Střední řada označená Kidgoo SPORT obsahuje již výše zmíněné kočárkové kolečko, odpružení a cyklo set, tak zároveň i kotoučové brzdy. Ve verzi SPORT chybí joggingové kolo, které lze samostatně dokoupit. Absence joggingové kola předurčuje vozík primárně pro cyklistiku a nouzové pěší přesuny do restaurace či na rychlý nákup. Brzda tak ztrácí význam. Kočárkové kolo je sice foukané, nikoliv plastové jako tomu je i u dražších konkurentů, ale je pouze jedno (uprostřed). To při použití na nerovném terénu způsobí nestabilitu a opravdu nedoporučujeme podnikat s kočárkovými koly pěší tůry v přírodě. Toto doporučení pro kočárková kolečka platí pro všechny vozíky na trhu. Když na výlet, tak jedině s joggerem. Ten lze samozřejmě dokoupit a získat tak plnohodnotný brzděný sportovní vozík.     

                                                     qeridoo-kidgoo1-sport-anthracite-grey-1 qeridoo-kidgoo1-sport-petrol-blue-1

Kidgoo - nejnižší / základní výbava 

Pouze základní výbava (cyklo výbava + kočárkové kolečko pro nouzové přejezdy po rovném terénu - např. v restauraci, obchodu)

Základní řadou je Kidgoo bez dalšího přívlastku, Tento ryzí cyklovozík obsahuje v základní výbavě kočárkové kolečko, odpružení a cyklo set. Chybí zde kotoučové brzdy i jogger set.  I tento vozík lze dovybavit jogger setem později  dokoupit jej můžete dokoupit. Absence kotoučové brzdy může být nedostatkem zejména při delších procházkách ve zvlněném terénu. Hlavně při jízdě z kopce, kdy je brzda zadních kol velkým pomocníkem.

                                                  Kidgoo1-2020_sedy_cyklo Kidgoo1-2020-tyrkys-kocar

Vozíky Kidgoo jsou charakteristické těmito prvky:

Odpružení xBDS

Systém odpružení kombinuje listová pera ( pružné kovové pláty) s gumovým/elastomerovým prvkem, který je stlačován. Tuhost je nastavitelná ( za nás nepodstatné, regulace je minimální). Tento systém nemá tlumení zpětného rázu ("tlumič").

xBDS_odpruzeni_qeridoo            

 

Kočárkové kolečko

Kočárkové kolečko vozíků Qeridoo je foukané a lze jej zaaretovat v přímé pozici. Namísto plastového je schopno částečně tlumit nárazy. Přesto je tím, že je pouze jedno a je umístěno uprostřed je předurčeno zejména pro krátké přesuny například na nákup, do restaurace atd. Není vhodné pro dlouhé procházky, chůzi v terénu mimo asfalt, natož horské tůry.

qeridoo-kocarkove-kolo

Sezení ve vozíku Qeridoo

Vozíky Qeridoo jsou vyrobeny s měkkým polstrováním. Hlavové opěrky jsou nastavitelné dle výšky dětí.

qeridoo-komfortni-sedak

Systém předních clon

Přední síťka chrání děti proti hmyzu a drobným kamenům. Pláštěnka je integrovaná stejně jako přední sluneční clona. U clony lze nastavit její výšku dle potřeby.

qeridoo-3v1-system-cloneni

Systém větrání

Tzv. 360° odvětrávací systém s manuální regulací zajištuje přísun čerstvého vzduchu zejména v teplých letních dnech

qeridoo-vetrani

Větrací okna

Odepínací okna (rozumějte roh bočních oken)  umožňují zvětšit větrací plochu. To oceníte zejména při použití vozíku pro chůzi. Při jízdě na kole účinek bočního větrání s rostoucí rychlostí klesá. Vzdy je nejdůležitější větrání (přísun vzduchu) zpředu.

qeridoo-vetrani

Cyklo oj 

Tzv. cyklooj lze díky sytému upevnění rychle odejmout nebo naopak nainstalovat. Cyklo oj má dvojí jištění

qeridoo-jisteni-cyklooje

Deflektory kol

Ochranné deflektory kol mají za úkol například odklonit větev, která by se jinak zamotala do kol.

qeridoo-deflektro-kol

Nastavitelná řidítka

Vozíky Qeridoo jsou vybavena plastovým mechanismem, který umožňuje změnu pozice madla a přizpůsobení se tak rodičům menšího vzrůstu, tak i dlouhánům. Pro cyklovyjížďky lze madlo sklopit do tzv. transportní pozice. 
POZOR!!! Madlo pro nás problém vozíku. Není moc bytelné. Nelze na něj např. nikdy zavěsit žádnou zátěž (např. tašku). Řidítka jsou plastová a žádnou zátěž nevydrží. Slouží čistě jen k tlačení vozíku. 
Potřebujete-li např. převážet vak s horolezeckými lany, musíte zvolit vozík s kovovými řidítky. Určitě tak doporučujeme švýcarské vozíky LEGGERO, které jsou posledními vozíky s minimem plastů a madlo mají stále kovové. 

qeridoo-nastavitelne-madlo

Flexibilní úchyt kola

Uchycení na kolo pomocí pevného kovového úchytu, spojky v kombinaci s flexibilním kloubem cyklooje zajišťuje dobrou manévrovatelnost například při otáčení.
Více o uchycení ke kolu čtěte výše.

qeridoo-flexibilni-cyklooj

SPORTREX 1 / 2 - menší vozík vhodný do města

Kompaktní univerzál do města v barevné kombinaci Petrol blue. Opět je k dispozici 1místná i 2místná verze. Kompaktnější rozměry jej předurčují pro denní používání, kdy může nahradit i klasický kočárek nebo sporťák. Ve výbavě je pouze systém odpružení xBDS, které má nižší účinnost, než vozíky Kidgoo ( ty mají o něco lepší odpružení: listové péra s elastomerem). Ve výbavě je parkovací brzda, kočárkové kolo s možností aretace. Odvětrávání je podobné jako u Kidgoo. 
Nejdůležitější rozdíl Sportrexu oproti Kidgoo je velikost vozíku (Sportrex je menší). Výhodou toto může být při přepravě.

Naše slova k tomuto vozíku: vozík pro nenáročné uživatele, kteří nebudou vozík používat často a nikdy s ním nebudou plánovat cesty do přírody (špatné odpružení). 

 

qeridoo-sportrex-1-petrol-blue

SPEEDKID 1 / 2 - nejlevnější verze

Máte-li hlouběji do kapsy, může být SPEEDKID právě vaše volba. Díky šířce 77 cm v jednomístném provedení projede téměř všemi dveřmi. Hmotnost 14,5 kg z něj dělá jeden z nejlehčích vozíků na trhu. Řidítka jsou nastavitelná a přední kolečko s aretací. Má také menší objem zavazadlového prostoru (13l). Díky specifickému tvaru mají děti v kabině dostatek prostoru. Jogger set lze dokoupit.
Díky celkové úspoře na všech materiálech bychom my díky malé bezpečnosti tento vozík pro naše dítě nikdy nepořídili. 

Speedkid1_2020_Petrol_Trailer

Zpět do obchodu