Jak vybrat vozík za kolo?

 

Jak vybrat dětský vozík za kolo?

Nevíte si rady, jaký vozík za kolo vybrat, jak poznat ten nejlepší vozík právě pro Vás?
Pojďme to rozklíčovat spolu:

Prvně byste se měli zamyslet nad různými aspekty.

Obsah:
1) Na co chci vozík používat?
2) Jakým terénem budu jezdit?
3) Bezpečnost vozíku
4) Jak dlouho vozík budu používat?
5) 1 nebo 2-místný vozík za kolo?
6) Sezení v cyklovozíku.
7) Upnutí za kolo. Kolo nebo elektrokolo?
8) Skládání vozíku
9) Bazarový vozík za kolo nebo nový vozík za kolo?
10) Další výbava vozíku
11) Větrání vozíku
12) Cena vozíku
13) Půjčovna

1)     Na co chci vozík používat?
Potřebujete pouze vozík za kolo, nebo ho využijete i jako kočárek, na běh, chůzi v terénu nebo na in-line bruslení?
Dle tohoto vybereme vozík s příslušnou základní výbavou.

a)      Sháníte-li vozík pouze na kolo, řešte tyto vlastnosti: odpružení, připojení za kolo, pohodlné sezení.

b)     Pokud chcete multifunkční vozík a kočárek v jednom, určitě vždy poptávejte možnost dovýbavy vozíku. Takový kočárek by měl mít joggingový set, kočárková kolečka, ale samozřejmě také kvalitní odpružení, možnost připojení za všechna kola, pohodlné sezení.

c)      O dalším příslušenství k vozíku se budeme zaobírat v bodu 10.

 

2)     Jakým terénem budu jezdit?
Asfalt / polní cesty? Co je bezpečné?
Spousty rodičů si myslí, že s vozíkem musíte jezdit po asfaltu. Ne. Naopak. Jízda po silnicích není úplně bezpečná. Vydejte se do přírody. Co k tomu potřebujete? Nejnutněji kvalitně odpružený vozík.  Je jedno jak bude vypadat, ale TOP nejdůležitější je právě funkční odpružení. Jaký vozík si můžete vybrat?
Naše doporučení jsou dvě až tři.

a)      Pokud potřebujete multifunkční dětský vozík, tedy i na běh, a hlavně na in-line brusle, bude Vám plně vyhovovat vozík LEGGERO Enso vyrobený ve Švýcarsku u Bodamského jezera. Jako jediný má tlumič nárazů se zdvihem odpružení až 7,5 cm. Samozřejmě má regulaci tuhosti dle zatížení vozíku. Vozík je certifikován atesty TÜV, prošel crash testy, jeho materiály prošly 60 chemickými testy s výsledkem 0% škodlivin.

b)     Pokud hledáte vozík pouze za kolo, máme pro Vás typ na německý vozík XLC by CROOZER (již se nevyrábí). Na tento vozík dodáváme odpružení DOGY se zdvihem až 12 cm (!!!). Také má regulaci tuhosti, dále možné odpružení deaktivovat. Odpružení DOGY je náš český, certifikovaný výrobek (dodáváme ho i na vozíky Croozer Kid).
Cyklovozík XLC je bytelný vozík, stabilní, možné je i jeho dovybavení na chůzi. Díky jeho robustnosti není úplně vhodný pro použití jako kočárek. Šířka je 79,5 cm.
Výroba, jako téměř všechny ostatní vozíky: Čína.

 

3)     Bezpečnost vozíku
Nekupujte nikdy vozík v supermarketu. Tyto vozíky bývají ošizené na materiálech, zoufalé bývá jeho upnutí ke kolu a celková bezpečnost je velmi často nulová. Takové vozíky se často za jízdy odepnou od kola, jeho materiály jsou plné ftalátů a látek zdraví škodlivých pro dítko. Mají nedostupné náhradní díly, většinou se nedá vozík používat pro děti, které sami ještě nesedí.  Dalo by se pokračovat ve výpisu negativ. Ideálně chtějte vědět, jaké atesty vozík má, či zda prošel crash testy. Pokud chcete nejvyšší bezpečnost, doporučujeme si opravdu připlatit a mít jistotu bezpečí pro Vaše miminko.
Až vozík nebudete potřebovat, což může být po 3-7 letech, vždy jej dobře na bazaru prodáte. Vozíky za kolo jsou sortiment, který téměř neztrácí na hodnotě. Vozík prodáte s minimální ztrátou a když tuto sumu rozpočtěte do let, kdy vozík využijete, vyjde Vám ztráta na rok ve výši pár stovek korun. Více o bazarových vozíčcích v bodu 9.

 

4)     Jak dlouho vozík budu používat?
Jak staré/velké děťátko mohu ve vozíku vozit?
Zde budeme pátrat, jaký vozík je dostatečně velký.
Vozíky se vyrábí v rozlišných velikostech. Některé jsou primárně určené pro malinké děti, některé vydrží díky své velikosti velmi dlouho.
Například již zmiňovaný vozík LEGGERO Enso je určen až do 7 let. Je prostorný a vyšší. Zatím jsme na trhu neobjevili jiný vozík, který by byl takto uzpůsoben. Jeho sedačka je plynule výškově regulovatelná. Více o sezení v bodu 6.
Říkáte si, že v 7 letech již musí dítě zvládnout cyklo trasu samo? Ano! Ale co túry do hor? Ujde vaše 7ti leté dítko např. trasu 20 km? Pokud vezmete vozík s sebou, může si Vaše dítě kdykoliv odpočinout a pak pokračovat v chůzi dále. Pokud neužijete vozík do 7 let, v 5ti letech za něj rozhodně budete rádi. J

 

5)     1 místný nebo 2 místný vozík za kolo?
Je dobré kupovat 2-místný vozík pokud mám zatím jen 1 dítě?
Stále častěji se na nás obrací rodiče, kteří chtějí pro své jediné dítě koupit 2-místný vozík, aby po narození sourozence nemuseli řešit výměnu vozíku za jiný. Dle nás je to tak trošku zbytečné. S 1-místným vozíkem se jezdí určitě pohodlněji, je užší. Pokud budete i tak trvat na 2-místném, měl by mít vozík sezení uprostřed. Většina vozíků má sezení pouze na pravé či levé straně. Příklad 2-místného vozíku se sezením uprostřed: LEGGERO Vento.
Jednomístné cyklovozíky
Dvoumístné cyklovozíky

 

6)     Sezení ve vozíku
Jak staré miminko budu vozit? Budu jezdit na krátké nebo delší cesty? Bude ve vozíku děťátku pohodlně?
Pokud Vaše miminko ještě samo nesedí, určitě musíte použít do vozíku miminkovník nebo autosedačku (vajíčko). Miminkovník je v podstatě závěsné lůžko, ve kterém miminko na půl sedí a napůl leží – stejně jako v autosedačce. Do některých vozíků se autosedačka dá svépomocí upnout za konstrukci, do některých vozíků se ale autosedačka nevejde.
Pokud už Vaše děťátko samo sedí, můžete miminkovník vynechat a posadit ho přímo do sedačky vozíku. Některé vozíky mají ergonomické sedačky, ale některé vozíky musíte ještě ideálně dovybavit, aby miminku bylo ve vozíku příjemně. Třeba k vozíkům XLC by Croozer dodáváme skvělé opory trupu.
Ptáte se na pocení v sedačce. Pokud opravdu vybíráte TOP vozík, můžeme doporučit opět ten nejdražší, ale zato nejlepší vozík. LEGGERO Enso. Jeho sedačka je ergonomická, bude se v něm dítko méně potit, nepotřebujete žádné další opory trupu a ještě je řešena ve stylu židličky. Co to znamená? Jeho zadeček je výše než nožky, jako u židle. Výška sedátka je regulovatelná, stejně jako opěrka hlavy a trupu. Leggero Enso nepotřebuje další výbavu a Vašemu miminku se tam bude velmi pohodlně sedět.
vozíků XLC by CROOZER a CROOZER Kid je dobré sedačku dovybavit tzv. oporou trupu a hlavy. Po usnutí se děti opřou o tyto „polštáře“ a jejich tělíčko se nehroutí do všech stran. Padá dítku po usnutí hlavička do stran? Děje se tam ve všech vozících. Jediná naše rada je, vyzkoušet dát dítku tzv. „podkovu - nákrčník“ běžně používaný do aut. Ne každému toto vyhovuje, ale jisté řešení to je.
Článek o sezení v cyklovozíku XLC by CROOZER

7)     Upnutí za kolo. Kolo nebo elektrokolo?
Už při výběru vozíku se zeptejte svého prodejce, zda je cyklovozík kompatibilní s Vaším kolem. Pokud máte běžné kolo, nebývá upnutí problém.
Pozor u laciných vozíků na upnutí vozíku za rám kola. Toto určitě nedoporučujeme. Správné upnutí je na osu zadního kola. Pro kola s pevnou osou je upnutí možné pouze s adaptéry, které většina značek nabízí.
Pokud používáte elektro kolo, opět při nákupu vozíku na toto musíte myslet a Váš výběr se určitě zúží. Značka Leggero nabízí upnutí za všechny typy kol, jejich spojka je certifikována, ale i tam je dobrá konzultace s prodejcem.

 

8)     Skládání vozíku
Jak je vozík za kolo velký pro přepravu?
Vozíky se Vám vejdou do všech běžných aut. Nicméně není od věci si přeměřit kufr a opravdu porovnat s rozměry vozíku. Nejeden zákazník byl překvapen, že se do jeho auta vše nevejde. Nebuďte nemile překvapeni ani vy. Raději měřte. 

 

9)     Bazarový vozík za kolo nebo nový vozík za kolo?
Hlavní nevýhoda použitého bazarového vozíku je ta, že na něj nejspíš již nemusí být k sehnání náhradní díly. Ne každá značka drží skladem díly na staré modely. Čímž samozřejmě nutí zákazníky „vozový park“ obměňovat. Než zakoupíte použitý vozík, zjistěte si nejen jeho vlastnosti, ale i dostupnost dílů. Nikdy nevíte, co se Vám na vozíku může rozbít.

 

10)  Další výbava vozíku
Kupujete-li vozík za kolo, většinou neobsahuje vše, co vy nebo Vaše miminko potřebuje. Výbavy vozíků se rapidně liší. Ptejte se svého prodejce, zda může nabídnout k vozíku např. sluneční clony, fusak, náhradní spojku ke kolu, boční clony atd. Některé vozíky potřebují doplnit např. síťky proti nečistotám, aby špína odlétající z rodičovského kola neprošla na děťátko, dále je třeba doplnit některé vozíky o polstr, oporu. Můžete také vozík doplnit o držák láhve či kelímku, o světýlka nebo reflexní prvky.
Samostatně se také prodává pro vozíky XLC by Croozer a CROOZER, již dříve zmíněné certifikované české odpružení DOGY.

 

11)  Větrání vozíku
Častým dotazem bývá větrání vozíku. Určitě se nemusíte obávat, vše má řešení. Některé vozíky jsou vybaveny větracími plochami dostatečně, některé méně.
S čím jsme se za 10 let působení na trhu s dětskými vozíky setkali?
CHYBA NEJVĚTŠÍ: Zákazníci zatahují přední kryt vozíku slídou. Ta je určena pouze pro ochranu proti dešti. Vozík po zatažení téměř nevětrá. Nikdy slídu takto nepoužívejte!
Náprava: Co se týká vozíku CROOZER a XLC by CROOZER, můžete dokoupit větrací síťku DOGY na zadní část vozíku, tím vám vozík profukuje celou přední stranou plus zadní částí. Rozhodně se nebojte, je to opravdu dostatečné.
Švýcarské cyklovozíky LEGGERO mají přední kryt řešen protiprachovou síťkou, takže vám do vozíku nepadají nečistoty a vy nemusíte zatahovat slídu ani dokupovat přídavné síťky. V boku mají vozíky větrací otvory. Vozíky LEGGERO prošly testy ve vzduchovém tunelu a výsledek proudění vzduchu ve vozíku je 100%.
Vozíky THULE mají odepínací větrací boční okna.

 

12)  Cena vozíku
Všeobecné pravidlo. Nešetřete nikdy na úkor bezpečnosti. Ta je nejdůležitější parametr. Určitě chtějte vždy funkční odpružení, ideálně 7 cm a více. Nežijeme v Holandsku s dokonale rovnými asfaltovými cyklostezkami. Chtějte kvalitní konstrukci cyklovozíku, dobré sezení pro miminko a kvalitní upnutí za kolo.

 

13)  Půjčovna
Pokud si ani tak nejste jistí, vyzkoušejte vozík před jeho koupí.
Například náš e-shop provozuje i půjčovnu a nabízí zapůjčení vozíku k otestování. Váš prodejce by měl mít tuto službu také a pokud ne, měl by Vám doporučit nejbližší půjčovnu.

A toť vše z nejdůležitějších parametrů vozíku za kolo pro Vaše nejmenší cyklisty.
Po 10 letech v oboru a po odvození našich vlastních dětí v kupě vozíků (pro otestování) si myslíme, že víme opravdu dosti zásadních věcí. Pokud jste nenašli odpověď, kterou jste hledali, nebojte se na nás obrátit, rádi Vám poradíme. Pro jednoduchou domluvu doporučujeme nám zavolat (tel.: 773796858), pokud na odpověď nechvátáte a nezajímáte se o nic složitého, pište na e-mail info@odpruzeni.cz

Přejeme, ať jste s Vaším výběrem spokojeni!

 

 

 

 

Zpět do obchodu