Jednomístný nebo 2-místný vozík za kolo pro první dítě?

2m-vozik-pro-1-dite

Zvažujete zakoupení dětského vozíku za kolo a nevíte, zda není vhodnější (ekonomičtější) si pro své první děťátko koupit rovnou 2-místný vozík, jelikož do budoucna plánujete ještě jedno miminko?

Pokud máte nyní pouze jedno dítě, ROZHODNĚ Vám doporučíme zakoupení 1-místného vozíku.
Dvoumístný vozík je primárně určen pro dvě děti, jak už sám název napovídá.

Naše nabídka:

2-MÍSTNÉ VOZÍKY ZA KOLO

1-MÍSTNÉ VOZÍKY ZA KOLO

Proč nepovažujeme za nejšťastnější řešení 2-místný vozík pro 1 dítě?

1)      Výběr 2-místného vozíku je mnohem těžší. Vždy to bude o kompromisech. Nevíme ani o jednom „dokonalém“ dvousedadlovém vozíku. U 1-místných vozíků je výběr určitě snazší a budete s vozíkem určitě také spokojenější v mnoha ohledech.

 

2)      2-místné vozíky jsou široké, jízda s nimi bude vždy složitější. Na stezce či chodníku se hůře vyhnete chodci, v terénu musíte vyhledávat širší cestičky. Nejužší je vozík LEGGERO VENTO. Má v nejširším místě pouze 79 cm. Konstruktéři chtěli udržet rozměr pod 80 cm, aby bylo možno projet tímto vozíkem 80 cm dveřmi.

 

3)      Dobře odpružený 2-místný vozík je za nás pouze jeden. Je bohužel zároveň i nejširší, se sezením po stranách. Musíte-li ve 2-místném vozíku vézt dítě do 2 let věku a víte, že nebudete jezdit pouze po 100% hladkém povrchu (in-line stezky, nákupní centra, obchody, hotely…) doporučíme Vám s klidným svědomím a přesvědčením o 100% dobrém odpružení pouze jeden vozík a to vozík XLC DUO s pružinovým odpružením DOGY. Je to nejdokonalejší odpružení pro 2-místný vozík. Odpružení DOGY je náš výrobek. Odpružení je certifikované, dá se u něj opravdu reálně nastavit tuhost, je to velmi citlivé odpružení, které „vyhladí“ i nejmenší nerovnosti v asfaltu, jeho zdvih je 10-12 cm. S takovým odpružením můžete vozit dětičky od cca čtvrt roku věku (víme, že někdo jezdí i podstatně dříve, my sami jsme vyjeli v 8 týdnech věku našeho synka). Díky stavitelnosti tuhosti si dokážete i nasimulovat zatížení jedné strany tak, aby vozík lépe fungoval i pouze s 1 cestujícím. Vozík je široký 90 cm, proto nemůžeme říci, že je ideální. Jde opravdu o široký vozík, ale s tou výhodou, že má bezkonkurenčně nejlepší odpružení.

 

4)      Sezení pro 1 dítě je většinou možné pouze u jedné strany.  Tímto absolutně nerovnoměrným zatížením je narušena rovnováha vozíku. Více tak hrozí převrácení vozíku, obzvlášť při jízdě v terénu. Který vozík nabízí sezení uprostřed sedaček? Jde pouze o vozík LEGGERO VENTO. Bohužel nemá ale dobré odpružení vhodné pro 1 malé dítě.

 

5)      Průjezdnost dveřmi / výtahem je také u širších vozíků složitější. Bydlíte-li v bytovém domě a musíte denně projet úzkými dveřmi nebo výtahem, pak určitě před nákupem poměřte šíři dveří a také dle toho vybírejte vozík. Budete-li vozík mít na občasné použití, samozřejmě to není třeba hrotit, vozík se před dveřmi dá složit a dostanete ho tak skrze každé dveře a snad i do všech výtahů.

 Leggero Vento - vozík za kolo pro 1 nebo pro 2 děti

6)      Skladnost v autě. Budete-li vozit vozík autem, také přeměřte před nákupem úložný prostor, abyste po nákupu nebyli nemile překvapeni, pokud se do Vašeho auta vozík nevejde. Asi je lepší měřit i před nákupem 1-místného vozíku, ale tam nás napadá snad jen jeden typ Škody Fabie, kam jsme 1-mástný vozík nedostali. (Bohužel jsme se nezaznamenali ročník.)

 

7)      Ekonomika nákupu dvou vozíků (nejprve 1-místný pro 1 děťátko a poté nákup 2-místného vozíku pro 2 děti). Vozíky za kolo si všeobecně, na rozdíl od kočárků, drží cenu. Možná jste si všimli, že na bazarech se objevují kvalitní vozíky velmi málo a pokud, tak za velmi podobnou cenu novému vozíku. Jelikož děláme v oboru cyklovozíků již od roku 2008 a trh sledujeme pravidelně, víme, že někteří naši zákazníci po letech na vozíku naopak vydělají. Pokud si vozík necháte více let (myšleno 6 a více), věříme, že vážně vozík prodáte bez ztráty, nebo proděláte úplné minimum. Nebo máte-li to štěstí, může se stát, že zrovna na Vašem vozíku i vyděláte. Možná bychom přirovnali hodnotu vozíku k hodnotě obytných vozů, né-li nemovitostí. Ceny vozíků jdou rok, co rok nahoru. (Pozn. náš první vozík pro naši 1. dcerku byl Croozer a koupili jsme ho v roce 2008 za cenu 6200 Kč. Nyní, v roce 2021 je cena tohoto nového vozíku 21.000,- Kč. Vozíky z roku 2008-2010 se nyní na bazarech pohybují za ceny 6000-10.000 Kč dle stavu vozíku. A nezapomeneme uvést, stav je mnohdy žalostný, hlavně jsou tyto vozíky již neopravitelné, nejsou k nim náhradní díly. I tak si takovéto vozíky kupují kupy rodičů, které chtějí ušetřit.

8)      2-místné vozíky jsou o něco málo těžší, leč jde o deka. To jen drobná poznámka, ale váha opravdu u vozíku nehraje roli. Spíše někdy je tomu naopak. Nejlehčí vozík určitě NErovná se nejlepší.

9)      Vnitřní prostor není nijak o strašně moc větší u 2-místných vozíků, oproti 1-místným. Vždy má dítko sezení stísněnější u 2-m vozíku, komfortnější sezení bude v 1-místném vozíku. Dvousedačka NErovná se dvě plnohodnotné sedačky z 1-m vozíku vedle sebe.

 

Kdy bychom si pořídili 2-místný vozík i když bychom měli jen jedno dítě?

1)      Pokud již je „na cestě“ druhý sourozenec. To asi jako jediné dává 100% smysl.

2)      Možná, pokud potřebuju odvézt ve vozíku kromě dítka i čtyřnohého kamaráda – ale i to prosím zvažte. Nikdy druhou sedačku neodstraníte, vždy jsou sedačky společné, a tak pro pejska není ani tak moc prostor.

3)      Pokud potřebuji na místě pro 2. miminko nutně vozit další náklad (samozřejmě pevně uchycen), který by se mi nevešel do zavazadlového prostoru (ale pozor, u většiny dvousedadlových vozíků je nákladní prostor opravdu velký). Ale nezdá se nám to úplně bezpečné, my osobně bychom takové řešení nehledali. Víme však, že i toto byl požadavek několika zákazníků. Za nás by další nákladní prostor byly brašny na kole, né sedačka vedle dítěte.

 

…. a další důvod nás opravdu nenapadá.

 

Jaké 2-místné vozíky za kolo doporučíme?2-místný vozík za kolo XLC by Croozer s odpružením DOGY

2-místný vozík vhodný pro děti do 2 let s ohledem na odpružení:XLC DUO BY CROOZER. Tento 2-místný vozík jsme vybrali pro naše dětičky my, ale použili jsme ho jen krátce, protože máme narozené dětičky od sebe celé 4 roky. Jde o široký vozík, proto není vhodný jako náhrada za kočárek.

Pokud budete jezdit pouze po rovných cestách, nebo máte-li straší dětičky než dva roky, máte výběr určitě snazší. Vybírat asi tak můžete z celé naší nabídky.

Fajn vozík, který využíváme občas i nyní, je švýcarské LEGGERO VENTO. Jak jsme ale zmínili, nemá úplně dobré odpružení, proto u nás vede z jiných důvodů.
Asi by jme využití viděli tak, že jde hlavně o skvělý multifunkční vozík, který využijete velmi dlouho.
Na 1 dítě, pro 2 děti, poté jako nákladní vozík např. k vodě, nebo na nákup, ale ideální je pak také pro pejska. Je-li vozík více zatížen, odpružení je již funkčnější, zdvih je cca 5 cm.

A novinka v našem sortimentu je NORSKÝ VOZÍK THOR HUSHOVD TWIN (nevyrábí se).
Vozík nás zaujal na veletrhu EuroBike ve Fridrichshafenu 2021.
Tento vozík má atypický systém skládání, za nás fajn odpružení se zdvihem až cca 8 cm, je hezky zpracovaný a vyroben není v Asii, ale v Evropě. 
Zádová opěrka je hezky naklopena, dítě se tedy dobře vyspí. :-)
 základu jsou kotoučové brzdy zadních kol, ale klasická brzdová páčka je jako extra příslušenství. Madlo vozíku je za nás nízké, řešíme výrobu nástavce - jakési druhé přídavné madlo. Vozík Thor Hushovd Twin má malý úložný prostor, ale jde na madlo pověsit batoh. 
Vozík je velikostí vhodný cca do 4-5 let. Není příliš široký, cca o 15cm užší, než XLC DUO. V zíkladu je sluneční clona, igelitový kryt, kotoučové brzdy zadních kol - jejich používání je atypicky řešeno - utahování kolečka - nastavujete jím intenzitu přibržďování. 
Miminkovník do tohoto vozíku je nyní pouze Weber. Thor Hushovd zatím nemá svůj vlastní miminkovník. MIMINKOVNÍK WEBER

2-místný vozík za kolo Thor Hushovd Twin

Konzultace při výběru vozíku:

Všechny vozíky mají své nedokonalosti, ale pokud budete chtít poradit s výběrem, neváhejte se na nás obrátit a rádi Vás s výběrem pomůžete. Konečné slovo bude ale vždy na Vás. 
Tel. pro konzultace.: 773796858

 

Váš tým ODPRUŽENÍ.CZ
České Budějovice

Zpět do obchodu